K24 ÖZEL - ‘Kürdistan Tarihi’ne yasak

Kürt Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan ve Avesta Yayınları’ndan çıkan “Kürdistan Tarihi” kitabı, 18 yıl sonra yeniden yasaklandı.

ANKARA (K24)

Kürt Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan ve Avesta Yayınları’ndan çıkan “Kürdistan Tarihi” kitabı, 18 yıl sonra yeniden yasaklandı.

“Kürdistan Tarihi” adlı kitabın ilk baskısı 2000’de İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından toplatılmış, yapılan yargılamada yayınevine para ve hapis cezası verilmişti.

Kitap, 18 yılın ardından Ayvalık Sulh Ceza Hakimliği tarafından yasaklandı.

Öte yandan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Avesta’nın 10 kitabı hakkında daha bilgi istedi.

K24’e konuşan Avesta Yayınları sahibi Abdullah Keskin, kararın 1 Temmuz 2018’de verildiğini, ancak bundan dün haberdar olduklarını söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yayınevine gönderilen 2 polis, bazı kitaplarımız hakkında bilgi istedi. Ellerindeki savcılık belgesinde, ‘Kürdistan Tarihi’ kitabıyla ilgili Ayvalık Sulh Ceza Hâkimliği tarafından yasaklama kararı olduğunu gördük. Bu konuda bize herhangi bir bildirimde bulunulmadı; burada tuhaf bir karmaşa var.”

Daha önce de 9 kitaplarının yasaklandığını belirten Keskin, bunlar arasında yazılı kutsal metinlerin de terörle mücadele kapsamında değerlendirildiğini söyledi.

Yasaklanan kitapların Türkçe, hakkında bilgi istenilen kitapların ise Kürtçe olduğunu söyleyen Abdullah Keskin, 2 yıl önce Kürdoloji konusunda önemli adımların atıldığını da belirterek, bunun heba edilmeye çalışıldığını sözlerine ekledi.