YENİ GELİŞME - Washington’da yüzleşme

Ankara'dan bir heyetin 2 gün içinde ABD'nin başkenti Washington'a gideceği açıklandı.

HABER MERKEZİ

Ankara'dan bir heyetin 2 gün içinde ABD'nin başkenti Washington'a gideceği açıklandı.

Ajansların Türkiyeli diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre; ABD Hazine Bakanlığı tarafından açıklanan yaptırım kararı sonrası iki ülke arasındaki diplomatik görüşmeler devam ederken önemli bir gelişme yaşandı.

ABD ile Türkiye arasında diplomatik diyalog ve yapıcı tutumun devam ettirilmesi hususundan karşılıklı memnuniyet dile getirilirken görüşmelerin yüzyüze görüşmelerle devam ettirilmesi kararı alındı.

Bu çerçevede ön mutabakata varılan belli konularla ilgili detaylı görüşmelerde bulunmak ve süreci daha ileri taşımak için Ankara'dan bir heyetin bir iki gün içinde Washington DC'ye gideceği öğrenildi.

Geçtiğimiz günlerde Singapur’da görüşen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’un iki ülke arasındaki sorunların çözülmesi konusunda mutabık kaldıkları bildirilmişti.

51. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında gerçekleşen görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Taraflar, sorunların çözümü için birlikte çalışacak" ifadesine yer verilirken ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "Yaptırımlar Brunson hakkındaki ciddiyetimizi gösteriyor" denilmişti.

RAHİP GERİLİMİ

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "ABD, harika bir Hristiyan, aile babası ve müthiş bir insan olan Pastör Andrew Brunson’ın uzun süreli tutukluluğu nedeniyle Türkiye’ye büyük yaptırımlar uygulayacak. (Brunson) Büyük acı çekiyor. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalı!" ifadesini kullanmıştı.
Başkan Yardımcısı Mike Pence de Twitter’dan benzer bir açıklama yapmıştı.

EV HAPSİ SÜRÜYOR

İzmir'de Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi'nin pastörü Andrew Brunson, Ekim 2016'da " Fethullah Gülen yapılanmasına üye olmak" suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Andrew Brunson hakkında "FETÖ ve PKK adına suç işlediği" ve "casusluk yaptığı" iddiasıyla 35 yıl hapis cezası isteniyor.

İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt'un, müvekkilinin sağlık sorunlarını da gerekçe göstererek yaptığı "tutukluluğun devamına itiraz" başvurusu sonucu, rahibin adli kontrolle ev hapsine alınmasına karar vermişti.

Brunson’un karar yaptığı itiraz ise reddedilmişti.

2 BAKANA YAPTIRIM

Geçtiğimiz hafta ABD, Türkiye İçişleri Bakanı ile Adalet Bakanı’na yaptırım uygulama kararı almıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders tarafından yapılan açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri, Rahip Brunson konusunda Türkiye'ye yaptırım uygulamaya karar vermiştir. Hazine Bakanlığı Türk İçişleri ve Adalet Bakanlarına yaptırım uygulanacak. Türkiye'ye yönelik yaptırımların hedefi İçişleri ve Adalet bakanları. Yaptırım gerekçesi iki bakanın Rahip Brunson'un tutukluluğunda rol oynaması" denilmişti.

ABD kararının ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "ABD Hazine Bakanlığı’nın ülkemizle ilgili olarak açıkladığı yaptırım kararını şiddetle protesto ediyoruz" ifadelerine yer verilmişti. (Kaynak: Ajanslar)