K24 ÖZEL - ABD’ye karşı zirve: Dünya yeniden şekillenecek

İki bakan, Türkiye-ABD arasında yaşanan gerginliği, ekonomideki dalgalanmaları ve Suriye’deki gelişmeleri görüşmüştü.

K24 - ANKARA

Türkiye, Rusya ve İran arasındaki 3’lü zirvenin dünyanın yeniden şekillenmesinin önünü açacağını iddia eden Hasan Oktay, “Zirvede, İran’a karşı yapılacak olası bir ABD operasyonuyla ilgili ciddi kararlar alınacaktır” dedi.

2 gün önce, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 10’uncu Büyükelçiler Konferansı kapsamında temaslarda bulunmak üzere Türkiye’nin başkenti Ankara’da Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla bir araya gelmişti.

İki bakan, Türkiye-ABD arasında yaşanan gerginliği, ekonomideki dalgalanmaları ve Suriye’deki gelişmeleri görüşmüştü.

Lavrov’un Türkiye’ye yaptığı ziyareti değerlendiren Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) Başkanı Hasan Oktay, ikili arasındaki toplantının ana eksininin önümüzdeki günlerde Recep Tayyip Erdoğan, Vladimir Putin ve Hasan Ruhani arasındaki 3’lü zirveyle ilgili olduğunu söyledi.

K24’e konuşan Oktay, İdlib meselesine de değinerek, “Yapılacak 3’lü zirve, dünyanın yeniden şekillenmesinin önünü açacaktır. İran’a karşı yapılacak olası bir ABD operasyonuyla ilgili ciddi kararlar alınacaktır. Türkiye ve Rusya açıktan İran’ı desteklediklerini deklare ederse -ki öyle bir şey bekleniyor- ve daha yumuşak bir geçiş fotoğrafı dünya basınına verilirse Trump’ın geri adım atması veya kararlarını gözden geçirmesi sağlanabilir” dedi.

Bu zirvenin sonunda 3’üncü dünya savaşının çıkabileceğini ya da diplomasinin öne çıkacağı görüşmeler zincirinin gündeme gelebileceğini söyleyen Oktay, “3’lü zirveden çıkacak kararlar 4’lü zirveyi etkileyecek ve yönlendirecek” dedi.

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Savunma ve Güvenlik Koordinatörü Yardımcısı Mithat Işık ise, İdlib’e büyük bir yığılmanın olduğunu söyleyerek, büyük bir nüfus yoğunluğundan söz etti.

“ÇATIŞMA TÜRKİYE’Yİ ETKİLER”

İdlib’te birtakım hareketlenmelerin varlığından söz eden Işık, “Beşar Esad, yani merkezi Suriye hükümeti bu bölgeyi teröristlerden temizlemek istiyor” şeklinde konuştu.

Lavrov ve Çavuşoğlu’nun söz edilen bölgeyi silahlı bir çatışma ortamından uzaklaştırmak istediklerini belirten Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer orada silahlı çatışmaya girilirse bu, en çok bizi etkileyecektir. Astana’da bir toplantı olacak. Orada anlaşma sağlanması ve çatışmaya girilmemesi bizim için çok önemli bir konudur.

NE OLMUŞTU?

Lavrov ile Çavuşoğlu, 2 gün önce Türkiye’nin başkenti Ankara’da bir araya gelmişti.

İkili arasında ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımları ve ekonomideki gelişmeler ele alınmıştı.

Lavrov, basın toplantısında, “Bizim ilişkilerimiz sürekli yükselişte. Ortak çabalarımıza ivme kazandıran iki ülke lideridir. Onlar çalışmalarımız koordine ediyor. Emin bir şekilde ticaret hacmimiz artmaktadır. Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Santrali gibi büyük projelerimiz gerçekleşiyor. Seneye karşılıklı turizm yılımız olacak. Kültürel ilişkilerimiz de gelişiyor. Rus turistler Türk beldelerine akın ediyorlar. Galiba yeni bir rekoru kıracağız” demişti.

Mevlüt Çavuşoğlu ise, Rusya’nın vizeyi kaldırması konusunda çalışmalar yürütüldüğünü söylemişti.

3’LÜ ZİRVE

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya, Türkiye ve İran'ın liderleri arasındaki 3’üncü zirvenin eylül başında yapılmasının planlandığını söylemişti.

Peskov, "Üçüncü zirveyi eylülün ilk 10 günü içinde gerçekleştirme olasılığı üzerinde çalışılıyor. Bu yönde görüşler var. 3 liderin programı hakkında diplomatik kanallar üzerinden mutabakat sağlandıktan sonra bu konuyla ilgili açıklamayı yapacağız" demişti.