Haşdi Şabi ile ordu arasında misilleme!

Irak güçleri ile İran destekli Haşdi Şabi milis gücünün, Diyala vilayetinde kontrol noktası anlaşmazlığı nedeniyle birbirilerinin mensuplarını tutukladığı/kaçırdığı bildirildi.

K24 - DİYALA

Irak güçleri ile İran destekli Haşdi Şabi milis gücünün, Diyala vilayetinde kontrol noktası anlaşmazlığı nedeniyle birbirilerinin mensuplarını tutukladığı/kaçırdığı bildirildi.

Haşdi Şabi ve Irak güçleri, Diyala vilayetinde Erbil ile Bağdat arasındaki “tartışmalı bölgeler”den birinde bir kontrol noktasının yönetimi konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle birbirlerinin mensuplarını kaçırıyor.

K24 muhabiri Haram Jaff, Haşdi Şabi içindeki bir grubun geçtiğimiz günlerde 5 Irak askerini kaçırdığını ve Irak güçlerinin Diyala'daki Qaratapa alt bölgesinde 10 Haşdi Şabi mensubunu tutuklayarak karşılık verdiğini söyledi.

Qaratapa Altbölge Konseyi Başkanı Rahim Aziz, Irak ordusu ile Haşdi Şabi'nin Bedir grubu milisleri arasında sorunlar olduğunu belirterek, iki tarafın tutuklama/alıkoyma faaliyetlerini doğruladı.

Aziz ayrıca, bu güçlerin Diyala'daki kontrolleri altındaki bölgelerde insanların güvenliğini sağlama konusunda yetersiz kaldığını belirtti.

“Çakraba kuvvetlerinin Qaratapa ve çevre bölgelere geri gönderilmesini defalarca talep ettik” diyen Aziz, Arap ve Türkmenlerin bile peşmergenin geri dönmesini talep ettiğini sözlerine ekledi.

Irak güçleri ile Haşdi Şabi arasındaki anlaşmazlıkların  bölgedeki kontrol noktalarının kontrolü konusundaki anlaşmazlıklardan kaynaklandığı belirtiliyor. İki tarafın da tüccarlardan ve turistlerden para almak için bu ısrarda bulunduğu tahmin ediliyor.

Şii milislerlerin kontrol noktası anlaşmazlıkları epey yaygın. 1 Ağustos'ta, Haşdi Şabi’nin Asayib Ehlul-Hak grubu ve aşiret savaşçıları arasında çatışmalar yaşanmıştı. Hz. Khazraj kabilesinin üç şeyhinin ölümünden sonra Selahaddin vilayetinin Dujail kasabasında bir kontrol noktası kuruldu.