K24 ÖZEL - Dengbêj Şakiro’nun Ankara’daki evi

1983’te çalışmak için geldiği Ankara’da 2,5 yıl yaşayan Şakiro, 1985’te yeniden Erzurum’a döndü.

K24 - ANKARA

Kürtler tarafından en çok dinlenilen ve tanınan dengbêjlerden Şakiro, 7 yıllık sürgün yaşamının 2,5 yılını Türkiye’nin başkenti Ankara’da geçirdi.

1983’te çalışmak için geldiği Ankara’da 2,5 yıl yaşayan Şakiro, 1985’te yeniden Erzurum’a döndü.

K24 ekibi, Şakiro’nun Ankara’daki evine giderek, komşularıyla konuştu.

Dengbêj İbrahim Ünlü, Şakiro’nun Ankara’da da üretmeye devam ettiğini ve sık sık Kürt düğünlerine gittiğini belirterek, birçok kez evinde toplandıklarını söyledi.

K24’e konuşan Ünlü, kardeşinin de Şakiro’nun kaldığı evde bir yıl yaşadığını ifade etti. Şakiro’nun evinin müze olması gerektiğini dile getiren Ünlü, “İnsanlar buraya gelerek şarkı söyler, geçmişi yad ederdi. Şakiro’nun bu evde 2,5 - 3 yılı geçti” dedi.

K24’ün sorularını yanıtlayan Şakiro’nun komşusu Necat Kıllıbaş ise, “Şakiro, Kürtler arasında çok kıymetli biriydi. Naif bir dengbêjdi ve kendisini ispatlamıştı. Her kesim de ona değer veriyordu” ifadelerini kullandı.

Şu an, Şakiro’nun kaldığı evde Antep’ten gelen mevsimlik işçi bir aile yaşıyor.

Evin kiracılarından Haşim Yıldız, Şakiro’nun bu evde yaşadığından bihaber olduğunu söyleyerek, “Şakiro’nun yıllar evvel bu evde yaşadığını öğrendik. Çok şaşkın ve sevinçliyiz” şeklinde konuştu.

DENGBÊJ ŞAKIRO KİMDİR?

Kürtler arasında güzel sesinden dolayı “Kewê Ribat” (Rabat Kekliği) ve “Şahê Dengbêjan” olarak anılan Şakiro kendisi gibi usta bir dengbêj olan Resoyê Gopala’nın öğrencilerindendi.

1959’da ailesi topluca Adana'ya sürgün olarak gönderildiğinde genç bir delikanlıydı.

1959-1966 yılları arasında toplam 7 yıllık sürgün hayatından sonra, 1966’da Muş'a dönen aile, 2 yıl sonra Erzurum Karayazı'ya yerleşti.

Ondaki “xulxulandin-hawînî” (gırtlak yapma) çok az dengbêjde görünen özelliklerinden en önemlilerindendi. Sadece Ortadoğu'da değil, Kürtlerin bulunduğu her parzemin ve alanda tanınan bir-iki dengbêjden birisidir.

Yüzlerle ifade edilen klamları ile Sözlü Kürt Edebiyatı’na adını altın harflerle yazdıran Şakiro, Gulê Dêran, Şerê Mala Nasir, Eliyê Pûrto, Nêçîrvano, Geliyê Zîlan, Esmer, Kejê ve Sebrê gibi onlarca klamı seslendirdi.

Şakiro, 1996’da İzmir’de hayatını kaybetti.