K24 ÖZEL - Kürt illerinde iki aday atbaşı gidiyor…

Kürtler’in seçimlerde, “Benden olana oy vereceğim” motivasyonuyla sandığa gittiği belirtildi

DİYARBAKIR (K24)

Kürtlerin seçimlerde, “Benden olana oy vereceğim” motivasyonuyla sandığa gittiği belirtildi.

Türkiye’de 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleriyle ilgili Kürt illerinde 2 bin 100 kişi ile yapılan araştırmanın sonuçlarını açıklayan Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’ne  (SAMER) göre, Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1 Kasım 2015'te yapılan  seçimlerinden daha çok oy alıyor ve Kürt illerinde birinci parti konumunda.

K24’e, araştırma sonucuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan SAMER Koordinatörü Yüksel Genç, şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ‘Kime oy vereceksiniz?’ diye sorduğumuzda ‘Kürt olana, benden olana oy vereceğiz’ dediler. Dolayısıyla bölgedeki Kürt seçmeninin ağırlıklı bir kısmı bu seçime kendisine sahiplik bağlamında stratejik bir anlam biçiyor.”

AK PARTİ’NİN RAKİPLERİ

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ittifaka rağmen oylarının düştüğünü belirten Genç, “Kimi kentlerde AKP’nin bölgedeki rakibinin İYİ Parti ve Saadet Partisi (SP) olduğunu ve özellikle AKP’nin oylarının yüksek olduğu 5 - 6 bölgede İYİ Parti ve SP’nin vekil çıkarma ihtimali var. Bu yerlerden birisi de Diyarbakır” şeklinde konuştu.

İTTİFAKIN ‘DEMİRTAŞ’ KARARI

Yüksel Genç, Kürdistani Seçim İttifakı’nın Demirtaş’ı desteklemesiyle ilgili yaptıkları açıklamaya da değindi. Bu kararın bölge gerçekliğiyle uyumlu olduğunu söyleyen Genç, şunları belirtti:

“HDP dışındaki Kürt siyasi hareketlerinin yüzdelik olarak karşılığı büyük değil, hatta çok dar. Aldıkları olumsuz kararlar şu anda herhangi bir sinerji yaratmıyor. Ancak Demirtaş’ı desteklemeleri bölgenin duygusal ve reel gerçekliğiyle uyumlu. Bu karar, bölgeyle denk düşecek politik bir şeyi simgeler.”

Genç, kararın Kürt ulusal birliğine yol açması ihtimali açısından da önemli olabileceğini vurguladı.

SAMER’İN ARAŞTIRMA SONUCU

SAMER’in raporuna göre açığa çıkan ilk sonuç; araştırma grubunun yüzde 65,9 gibi bir çoğunluğunun, “Tüm aday ve siyasi partilerin seçim sürecinde eşit koşullara sahip olmadıklarını” düşündükleri oldu. Yüzde 26,6 ise “eşit koşullara sahip olunduğunu” beyan etti.

“Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 39’u HDP, yüzde 33,7’si AK Parti, yüzde 8,4’ü CHP, yüzde 6,6’sı KARARSIZ, yüzde 4,7’si MHP, yüzde 3,7’si İYİ Parti, yüzde 1,5’u Saadet Partisi yanıtlarını verdi.

1 - 5 Haziran 2018 tarihlerinde aralarında Erzurum, Antep, Urfa, Adıyaman, Muş, Van, Diyarbakır, Mardin, Kars gibi şehirlerin de yer aldığı 18 ili kapsayan araştırma, hanelerde 2 bin 100 kişiyle yüzyüze görüşülerek gerçekleştirildi.

Araştırma için yüzde 95 “güven aralığı” ve yüzde 2 “hata payı” olduğu belirtildi.

BU PAZAR SEÇİM OLSA

“Bu pazar cumhurbaşkanlığı seçimi olsa hangi adaya oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların; yüzde 39’u Selahattin Demirtaş, yüzde 38’i Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 9,5’i Muharrem İnce, yüzde 5,2’si Meral Akşener, yüzde 1,3’ü Temel Karamollaoğlu yanıtlarını verdi. Yüzde 5,3’ü ‘kararsız’ olduğunu bildirdi.

“10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde kime oy verdiniz?” sorusu sonuçlarına göre ise, 2014 yılında Recep Tayyip Erdoğan’a oy verenlerin yüzde 83,3’ü tekrar aynı adaya oy vereceklerini belirtirken, yüzde 4,5’i Meral Akşener, yüzde 4,4’ü Muharrem İnce yanıtını verdi.

Selahattin Demirtaş’a oy verenlerin yüzde 93,4’ü yine aynı adaya oy vereceklerini belirtirken, yüzde 3,2’si Muharrem İnce’ye vereceğini, yüzde 1,1’i ise oy kullanmayacaklarını belirtti.

Ekmeleddin İhsanoğlu’ya oy verenlerin yüzde 60,3’ü Muharrem İnce’ye, yüzde 17,8’i Meral Akşener’e, yüzde 13,7’si de Recep Tayyip Erdoğan’a oy vereceklerini belirtti.

Seçmen grubunu en fazla koruyan aday Selahattin Demirtaş oldu.