K24 ÖZEL - İDLİB: Kürtler ne yapacak?

Suriye’de silahlı muhaliflerin denetimindeki İdlib bölgesine yönelik Şam rejiminin eylül ayı ortalarında harekete geçeceği belirtiliyor.

K24 - KAMŞLO

Suriye’de silahlı muhaliflerin denetimindeki İdlib bölgesine yönelik Şam rejiminin eylül ayı ortalarında harekete geçeceği belirtiliyor.

Demokratik Suriye Meclisi (DSM), askeri kanadı Demokratik Suirye Güçleri’nin (DSG) operasyona katılmayacağını belirtirken,  Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ise operasyonun Suriye halkı adına yapılmasının doğru olmadığı görüşünde.

K24’e konuşan DSM Başkanlık Konseyi üyesi Hikmet Habib, “Askeri anlamda hiçbir şekilde resmi olarak operasyona katılmayacağız. Ancak terörist gruplar, Türkiye’nin gözetiminden kurtarılmış bölgelere gelirlerse onlara orada karşı koyarız. Özellikle Afrin’e yönelmeleri durumunda güçlerimiz onlara karşı koyacaktır” dedi.

K24’e konuşan ENKS Başkanlık Konseyi üyesi Faysal Yusuf ise, bölgede terörist grupların kalmasını istemediklerini ancak operasyonun Suriye halkı adına yapılıyor gösterilmesini de doğru bulmadıklarını söyledi.

Siyasi çözümden yana olduklarını belirten Yusuf, şunları kaydetti:

“İster DAİŞ olsun ister El Nusra Cephesi olsun hiçbir terörist grubun bölgede kalmasını istemiyoruz. Ancak bu, operasyonun Suriye halkı ve özgürlük ve demokrasiden yana muhalefet adına yapıldığı anlamına gelmez. Biz siyasi çözümden yanayız. Demokratik ve çokuluslu bir Suriye’yi destekliyoruz. Operasyonun, teröristlerin Guta’dan İdlib’e oradan Afrin’e yönelmesi ve halka zulmetmeleri gibi bir sonuç doğurmasından endişeliyiz.”

3’LÜ GÖRÜŞME

Suriye rejimi İdlib operasyonu için hazırlıklar yaparken, Türkiye bölgeye hem askeri sevkiyat yapıyor hem de Rusya ve İran’la görüşmeler gerçekleştiriyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib operasyonu öncesi Türkiye, Rusya ve İran’ın yer alacağı zirve için 7 Eylül'de İran'a gidecek.

Erdoğan'ın Tahran'da Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Üç lider daha önce, Rusya'nın Soçi kentinde ve İstanbul'da biraraya gelmiş ve Suriye'de siyasi çözüm süreci masaya yatırılmıştı.

Tahran'daki zirvenin gündemi de Astana süreci ve Suriye'nin siyasi çözümü ve İdlib operasyonu olması bekleniyor.

İDLİB'İN ÖNEMİ

2015 yılında Şam yönetiminin kontrolünden çıkan İdlib, Türkiye sınırına 45 km mesafede bulunuyor.

2,5 milyon kişinin yaşadığı İdlib'in yaklaşık yüzde 60'ı, El Kaide'den ayrıldığını açıklayarak isim değiştiren El Nusra öncülüğündeki Heyet Tahrir Şam'ın kontrolü altında.

İdlib’de hem ÖSO, hem de DAİŞ varlığı söz konusu.