Apple 13 milyar ek vergi ödeyecek

Avrupa Birliği Komisyonu, teknoloji devi Apple'ın 13 milyar dolar ek vergi ödemesine hükmetti.

Avrupa Birliği Komisyonu, teknoloji devi Apple'ın 13 milyar dolar ek vergi ödemesine hükmetti.

AB'nin Apple'a yönelik 3 yıldır devam ettirdiği soruşturmada karar bugün verildi. Karar'da, Apple’ın İrlanda’da hükümetiyle özel anlaşmalar yaparak, şirketleri vasıtasıyla geçerli miktarın altında vergi ödediği iddiaları doğrulandı.

Avrupa'daki satışlarında ödemesi gereken vergi miktarının çok altında vergi ödediği tespit edilen Apple, bu kararla birlikte geçmişe dönük tahsil edilmesi gereken vergilerle birlikte 13 milyar euro ödeyecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan AB Komisyonu yetkilisi Margrethe Vestager, ''Komisyon'un soruşturması İrlanda'nın Apple'a yasadışı vergi kolaylıkları sağladığını, böylece diğer şirketlerin ödediklerinden çok daha az vergi ödemesinin önünü açtığını ortaya koydu'' dedi.

Alınan kararın İrlanda vergi sistemine niteliğinde olduğunu ifade İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan, ''Bu karar beni temyiz başvurusu yapmaktan başka bir seçenekle karşı karşıya bırakmıyor. Hükümetten temyiz için yetki isteyeceğim. Bu vergi sistemimizin bütünlüğünü korumak için önemli'' dedi.