TAHRAN ZİRVESİ - Erdoğan’a kimler eşlik ediyor?

Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek.

HABER MERKEZİ

İran'ın başkenti Tahran'da Suriye ordusunun İdlib eyaletine yönelik beklenen operasyonunun ele alınacağı zirve bugün yapılıyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirveye katılmak üzere sabah saatlerinde İran'a hareket etti.

Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek.

Erdoğan’ın İran ziyaretine Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da katılıyor.

Zirvenin ana gündem maddesini Suriye ordusunun silahlı muhalif grupların ve cihatçı örgütlerin elinde kalan son yerlerden İdlib eyaletini geri almak için başlatacağı operasyon oluşturuyor.

3’ÜNCÜ KEZ TAHRAN’DA BULUŞACAKLAR

Türkiye, Rusya ve İran “Suriye garantörleri” olarak ilk kez 20 Aralık 2016’da bir araya geldi.

24 Ocak 2017’de Astana’da düzenlenen dışişleri bakanları toplantısı sonucunda “Astana Süreci” resmen başladı.

Cumhurbaşkanları düzeyinde ilk kez Kasım 2017’de bir araya gelen garantörler, bugün 3’üncü kez Tahran’da buluşacaklar ve Astana Süreci’nin belki de en önemli toplantısını gerçekleştirecekler.

SURİYE KRİZİNDE DÖNÜM NOKTASI OLABİLİR

Türkiye, Rusya ve İran cumhurbaşkanlarının katılımıyla bugün gerçekleştirilecek olan “Tahran Zirvesi”, 2011’de başlayan ve bir milyondan fazla insanın yaşamını yitirmesine, milyonlarcasının ülkeden kaçmasına neden olan Suriye krizinde önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.