K24 ÖZEL - 20 bin bitki Kürtçe sözlükte

Diyarbakır’da yaşayan yazar ve araştırmacı Ahmet Kasımoğlu (Ehmedê Dirihî), 14 yıllık çalışmasını tamamlayarak, Kürtçe bitki isimleri sözlüğünü çıkardı.

K24 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da yaşayan yazar ve araştırmacı Ahmet Kasımoğlu (Ehmedê Dirihî), 14 yıllık çalışmasını tamamlayarak, Kürtçe bitki isimleri sözlüğünü çıkardı.

Sözlükte binlerce bitkinin Kürtçe, Türkçe ve Latince isimleri yer alıyor.

Çok sayıda Kürtçe bitki isminin yabancı araştırmacılar tarafından çalındığını belirten Kasımoğlu, Kürtlerin bu isimlere ve kültürlerine sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Kürt illerini tek tek gezerek araştırmalarda bulunan ve geniş bir çalışma yapan Kasımoğlu’nun, daha önce de Paris Kürt Enstitüsü’nde Kürtçe’nin Zazaki lehçesinde benzer bir çalışması vardı.  

K24’e konuşan Kasımoğlu, uzun zaman bitkilerin Kürtçe isimlerini öğrenmek istediğini belirterek, şöyle dedi:

“Kürtler tarafından böyle bir çalışmanın yapılmadığından haberdardım. Üniversite ve enstitülerde de böyle bir çalışma yoktu, dolayısıyla bu konuyu çalışmaya karar verdim.”

Annesinin yardımıyla çalışmasını genişlettiğini sözlerine ekleyen Kasımoğlu, Sivas’tan Duhok’a; köylerden kasabalara kadar birçok yeri gezdiğini dile getirdi.

Bitkileri Kürtçe, Türkçe ve Latince olarak isimlendirdiğini söyleyen yazar, “İnternet ortamında bitkilerin isimlerini Latince tarattığınızda, karşınıza bitki fotoğrafları da çıkıyor” dedi.

Öte yandan isimlerin, bitkilerin görevlerine dair ipucu verdiğini de söyleyen Kasımoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sözlüklerde bitkilerin Türkçe isimleriyle karşılaştığımda bu isimleri hiç anlayamıyorum. Ancak sözlükteki Kürtçe bitki isimleri çok daha güzel ve orijinal.”

Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından yayımlanan ve 14 yıl süren çalışma bin 168 sayfadan oluşuyor. Sözlükte 20 bin bitki ismi yer alıyor.