Araştırma: İnternet tembelleştiriyor

Bilginin internet üzerinden erişildiği günümüz çağında, teknolojinin insan beyninin üzerinde nasıl etki ettiği araştırıldı.

HABER MERKEZİ

Bilginin internet üzerinden erişildiği günümüz çağında, teknolojinin insan beyninin üzerinde nasıl etki ettiği araştırıldı.

Yapılan araştırmaya göre, internet insan beyninin çalışma şeklini değiştirerek; daha tembel, daha kolaycı bir kimliğe bürünmesine neden olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar, internetin beyin aktivitesinde nasıl bir değişikliğe neden olduğunu anlamak için bir test yapmaya karar verdiler.

Trivia oyunundaki zor soruların insan beyninde internet ile ilgili kavramların otomatik olarak etkinleştiğini fark ettiler. Cevabı bilinmeyen sorularda akla ilk gelen şeyin Google olduğu anlaşıldı. Tıpkı bir saati ya da gözlüğü kaybettiğimizde, içimizde derinlerden gelen telefonla çaldırma isteğinde olduğu gibi. 2009 yılında yapılan bir çalışma, aynı anda birden fazla medya türü ile yoğun bir şekilde uğraşan kişilerin; standardize edilmiş durumlarda daha kötü performans gösterdiği gözlemlenmiştir.

İnternet erişimi olmayan kişilerden daha aktif bir beyne sahip olduğu belirtiliyor.

Araştırmada google, sadece insan beyninin çalışma şeklini değil; hafıza alanını da etkilediği ortaya çıktı.

Araştırmacılar ani gelişen fotoğrafçılık sektörünün de buradan doğduğunu ifade ediyor. İnsanlar, yaşadıkları bir anı kendi gözleri ile kendi beynine kopyalamak yerine; bir cihazın içerisinde saklamayı tercih ediyor. Nörobilimci Erman Misirlisoy “Fotoğraflar, bir anı fiziksel olarak koleksiyonunuza kaydetmek için harika bir yol olabilir, ancak bir olayın keyfini çıkarırken kendi zevkinizi ve doğal belleğinizi harcamalarına izin vermeyin” diyor. (Kaynak: Webtekno)