D.Bakır fuarına Erbil’den tek yazar

26’de Eylül’de başlayan ve bugün son günü olan Diyarbakır Kitap Fuarı'na Güney Kürdistan’dan yalnız bir yazar katıldı.

K24 - DİYARBAKIR

26’de Eylül’de başlayan ve bugün son günü olan Diyarbakır Kitap Fuarı'na Güney Kürdistan’dan yalnız bir yazar katıldı.

Erbil’den Diyarbakır Kitap Fuarı'na katılan Kürt yazar Qendil Şeyhbizini, hazırladığı “Hezar û Yek Peyv - Gulbijêrek di Gulistana Zimanê Kurdî” (Bin Bir Kelime - Kürt Dili Gülistanından Bir Güldeste) sözlüğünü okuyucuyla buluşturdu.

K24’e konuşan Kürt yazar Şeyhbizini, toplumda Kürtçe eserlere yönelik talep ve ilginin azaldığını söyledi.

Şeyhbizini, “Burada dikkatimi çeken şeyin Kürt toplumunda Kürtçe’nin yazım ve konuşulmasında gerileme olduğunu söylemek istiyorum. Bunun ana sebebi de eğitimdir, çünkü Kürtçe şimdiye kadar eğitim dili olmadı. Kürtçe daha çok köy toplumunda konuşulmasına rağmen maalesef oralarda da Kürtçe geriye gidiyor” dedi.

Yazara göre sözlükte yer alan orijinal kelimeler, Kürtçe’de konuşulan Farsça ve Arapça kelimelerin yerine de kullanılabilir. Ayrıca bu sözlüğün, Kürtçe üzerine araştırma ve çalışma yapanlar için önemli bir kaynak olduğunu belirtti.

K24’e konuşan sinema yönetmeni Samiya Solmaz da Kürtçe’ye olan ilginin azaldığını belirterek, annelerin çabasıyla Kürtçe’nin ilerleme kaydedebileceğini söyledi.

Solmaz, “Biz Kürtçe’yi nasıl ilerleteceğiz, Kürtçe’yi çocuklarımıza nasıl öğreteceğiz? Bunun için Kürtçe okuyup ve Kürtçe yazmamız lazım. Bana göre ilk önce kadınların Kürtçe öğrenmesi lazım. Çünkü kadınlar Kürtçe öğrendikleri zaman çocuklarına da öğretiyorlar. Bu çocuklar da sonra millet oluyorlar” dedi.