K24 ÖZEL - Rojava partilerinden ABD-Rusya yorumları

Batı Kürdistanlı (Rojava) Kürt siyasetçiler, Rusya’nın, Kürtleri ABD’den uzaklaştırmak istediği görüşünde.

K24 - KAMIŞLO

Batı Kürdistanlı (Rojava) Kürt siyasetçiler, Rusya’nın, Kürtleri ABD’den uzaklaştırmak istediği görüşünde.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2 hafta önce yaptığı açıklamada, ABD’nin Fırat’ın doğusundaki topraklarda devlet kurmayı amaçladığı ileri sürmüştü.

Kürt siyasetçiler, uluslararası güçlerin, kendi çıkarları doğrultusunda Suriye’de bulunduklarını ve bunun üzerine bu güçlerin, Suriye topraklarında daha uzun süre kalabilmek için birbirlerini itham ettiklerini belirtiyor.

K24’e konuşan Kürdistan Demokratik Barış Partisi Eşbaşkanı Telal Muhammed, “Suriye’de bulunan bütün devletler Suriye topraklarında uzun süre kalmak için birbirbirini suçluyor. Bunlar bu şekilde Suriye’deki krizin süresini de uzatıyorlar. Şimdi Rusya ABD’yi Suriye’yi bölmekle suçluyor ama aslında Rusya Suriye’yi parçalamış. Çünkü Afrin’i Türkiye’ye verdi, başka bölgeleri de İslami gruplara teslim etmiş” dedi.

K24’e konuşan Suriye Kürt Birlik Partisi (PYKS) Politbüro Üyesi Süleyman Oso da ABD’nin Suriye politikasını Fırat’ın doğusu üzerinden yeniden belirlediğini ifade ederek şunları söyledi:

“Gördüğümüz kadarıyla ABD Fırat’ın doğusu ile ilgili siyasi projelerinde ısrar edecektir ve buradan çıkmayacaktır. Şimdiye kadar ABD’nin projelerinde Kürtlerin varlığını ve Kürtlere ciddi yardım edildiğini görmedik. Petrol konusunda Fırat’ın doğusu zengindir. ABD daha çok bu bölgeye gelmek isteyen İran’ın önünü kesmek istiyor” şeklinde konuştu.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) yetkilileri, Rusya’nın Suriye’deki projelerinin başarısız olduğunu savunurken, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) yöneticiler de ABD’nin desteğini almak için Rojava’daki Kürt partilerinin birlik olması gerektiğini savunuyor.

ENKS ayrıca, ABD’nin Fırat’ın doğusu ile ilgili projelerine Kürtlerin Amerikalıların desteğini almaları için destek vermesi gerektiğini de belirtiyor.