Kanun Hükmünde Kararnameler mahkemelik oluyor

OHAL dışındaki Kanun Hükmündeki Kararnamelerin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulacak. Muhalefet, AK Parti’nin bu davranışıyla hem kendisini hem Türkiye’yi bataklığa sürüklediğini iddia etti

OHAL dışındaki Kanun Hükmündeki Kararnamelerin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulacak. Muhalefet, AK Parti’nin bu davranışıyla hem kendisini hem Türkiye’yi bataklığa sürüklediğini iddia etti

15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından çıkartılan OHAL kapsamında uygulamaya konulan Kanun Hükmündeki Kararnameler, muhalefetin gündemindeydi. Kapalı olmasına karşın Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyen CHP ve HDP, KHK’ların darbe zihniyetiyle aynı olduğunu ileri sürdü. CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, FETÖ’yle mücadele adı altında birçok kesimlerin de sindirilmeye çalıştığını ve partilerine 30 bin mağdurun başvurduğunu söyledi. Durumun giderek korkunç bir hal aldığını söyleyen Gök, FETÖ’cü kadroların FETÖ’cü olmayanları ihbar ederek karmaşa çıkartmaya çalıştıklarına dair kendilerine bilgi ulaştığını iddia etti.

Kararnamelerin anayasa dışında tarif edilen çizginin dışına taştığını savunan Gök, “ Biz bu nedenle OHAL kararnamelerinin olağanüstü halin kapsamı, süresi ve amacı dışındaki bölümleriyle ilgili olarak anayasa mahkemesine başvurma çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.

HDP: Cadı avı başladı

Diyarbakır’da 50 siyasetçinin dönüşümsüz ve sürekli açlık grevine dikkat çeken HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise Öcalan’ın üzerinde tecridin kaldırılmasını istedi. Öcalan’ın ailesiyle, avukatıyla ve bağımsız ya da siyasi bir heyetle kısa bir görüşmesini isteyen Baluken, “Hükümetin bu hukuksuzlukta neden ısrar ettiği” sorusuna cevap vermesini istedi. Artık bir cadı avına başlandığını vurgulayan Baluken, AK Parti’nin savaşı nasıl meşrulaştırıyorsa aynı şekilde KHK’larla darbeyi de meşrulaştığını ileri sürdü. AK Parti uygulamalarının sonunun kaos olduğunu vurgulayan Baluken, HDP’li milletvekillerin zorla mahkemeye götürülme kararına da sert tepki verdi.

Baluken, şunları söyledi: “Terör örgütü üyesi olmakla suçladığı savcı ve hakimlerin kararlarıyla sen milletvekillerini tutuklayacaksın. Savcıya hakime ‘darbeci’ diye cezaevine atacaksın, darbeci dediğin hakimin ve savcının kararıyla da milletvekilini tutuklayacaksın. O zaman sen darbecilerle iş tutmaya devam ediyorsun.”

Muhalefet, Avrupa Konseyi’nin KHK’larla ilgili raporuna da dikkat çekerek Türkiye’nin Avrupa Mahkemeleri’nde ileride dünya tarihinde rastlanmayan rekor tazminatlara çarptırılacağının da altını çizdi.

K24 / ANKARA – Adnan GERGER