Diyarbakır’da pekmez sezonu başladı

Diyarbakır’da pekmez sezonu başlarken, esnaflar alıcıların daha çok Mardin ve Ergani’de yapılan pekmeze rağbet gösterdiğini belirtiyor.

K24 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da pekmez sezonu başlarken, esnaflar alıcıların daha çok Mardin ve Ergani’de yapılan pekmeze rağbet gösterdiğini belirtiyor.

Bu yaz Kürt illerinde artan sıcaklaklar bağları olumsuz etkiledi ve bu pekmez fiyatlarına yansıdı. Esanf, katkı maddesi karıştırıldığı gerekçesiyle vatandaşları çok ucuz pekmez konusunda uyarıyor.

Mardin, Ergani ve Diyarbakır’ın civar köylerinde yapılan pekmezin kilosu 30 TL ve vatandaşların en çok rağbet ettiği pekmezler bunlar.

K24’e konuşan esnaf Cevat Saydut, vatandaşları ucuz ve sağlıksız pekmez konusunda uyararak, “Özellikle ekşimsi tat veren pekmezlerden uzak durulmalı” dedi.

Pekmezin insan sağlığı için birçok fayadası olduğunu belirten Cevat Saydut, şunları kaydetti:

“Pekmez, başta kansızlık ve uyku bozukluğu gibi birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Yaklaşık 10-15 saat kaynıyor. Pekmez hakiki olduğu zaman baldan daha çok yararı var. Soğuk algınlığını giderme konusunda da epey faydası var. Bir kaşık pekmez yediğiniz zaman sizi soğuğa karşı da korur.”

K24’e konuşan Nevzat Tekin adlı vatandaş da pekmezin birçok yararı olduğu görüşünü paylaşıyor.

Nevzat Tekin, pekmezin hakiki olması haliden şeker hastalarının da yiyebileceğini belirtiyor.

Pekmezin birçok faydası olduğu uzmanlarca da ifade edilmesine rağmen yine de doktorlar, yetişkinlerin günde 2 yemek kaşığı, çocukların da 2 küçük kaşıktan fazla pekmez tüketmesinin zararlı olabileceğini belirtiyor.