K24 ÖZEL - Festival ‘Mülteci Çocuklar’la başlıyor

Festivalin uluslararası ve yerel davetlisi olan yönetmenlerin katılımıyla sinema, edebiyat ve çocuk başlıklı söyleşi gerçekleştirilecek. Bu buluşmada çocuk sinemasının Türkiye ve dünyadaki yeri de tartışılacak.

ANKARA (K24)

Türkiye’nin başkenti Ankara’da, bu yıl 2’ncisi düzenlenen Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali, 11 Kasım Pazar günü saat 17.00’de açılış programıyla başlayacak ve farklı yaş gruplarından çocukları, gençleri, ebeveynleri kapsayacak bir gösterim ile etkinlik şöleninin ardından 18 Kasım’daki kapanış töreniyle son bulacak.

Bu yıl ‘Mülteci Çocuklar’ başlığıyla gerçekleşecek festival, aynı zamanda Türkiye’de uluslararası katılımla düzenlenen ilk çocuk festivali olma özelliğini de taşıyor. 

Festival kapsamında 60 film, söyleşiler, paneller, uzman eğitmen ve sanatçılarla oluşturulan pek çok atölye ve gösterim programda yer alacak.

Festivalin uluslararası ve yerel davetlisi olan yönetmenlerin katılımıyla sinema, edebiyat ve çocuk başlıklı söyleşi gerçekleştirilecek. Bu buluşmada çocuk sinemasının Türkiye ve dünyadaki yeri de tartışılacak.

NASIL BİR ÇOCUK FESTİVALİ?

Organizasyonundan sunumuna kadar sadece büyüklerin değil çocukların da etkin görev ve sorumluluk alacağı bir festival kurgulanıyor. Engelli, sığınmacı ve sokak çocuklarının dışlanmadığı bir festival planlanırken, küçük köylerden ve kasabalardan da katılım sağlanması amaçlanıyor.

Festival kapsamında düzenlenecek çocuklara dair sorunların tartışıldığı panellerin yanı sıra, çocukların özgün tasarım ve yaratım becerilerini açığa çıkaracak atölyeler ve çeşitli etkinlikler de festivalde yer alacak.

AKTOLGA:  ANA MERKEZİMİZ ÇOCUKLAR

K24’ün sorularına yanıt veren Çocuk Diyarı Film Festivali Koordinatörü Şebnem Aktolga, festivali düzenleme amaçlarının doğru bir dille daha çok çocuğa ulaşmak olduğunu belirtti.

Sinema dilini kullanarak çocuklara seslenmek istediklerini söyleyen Aktolga, festival kapsamında sadece filmlerin değil, aynı zamanda atölyelerin, panellerin ve söyleşilerin de olacağını dile getirdi.

 

Festival Koordinatörü Şebnem Aktolga
Festival Koordinatörü Şebnem Aktolga

Doğru uzman ve akademisyenlerle atölyeleri oluşturarak çocukları bir araya getireceklerini ifade eden Aktolga, “Ana merkezimiz çocuklar, fakat ebeveynleri de unutmak istemedik. Onlar için de belli saat aralıklarında atölyeler ve film gösterimleri olacak. Ebeveyn saatini 19.00 olarak belirledik, bu saatlerde çocuklarıyla birlikte filmlerini izleyebilirler” dedi.

Festivalin tamamen ücretsiz olduğunu belirten Aktolga, şöyle konuştu:

“Ekonomik, fiziksel ve biyolojik olarak aynı imkânlara sahip olmayan, etnik kimlikleri farklı olan çocukları daha çok dâhil etmeyi arzuluyoruz. Onları bu diyara davet ediyoruz. Bunu yaparken de hiçbir gruptaki çocuğu ötekileştirmek istemiyoruz.”

Ayrıca Aktolga, Ankara’nın dışında da festivali gerçekleştirmek istediklerini, bu kapsamda görüşmelerinin 4 şehir için devam ettiğini belirtti.

SİNETOPYA

Festivali organize eden Sinetopya, 2010'da bir araya gelmiş akademisyen, sinema yazarı, sinema pratisyeni ve gönüllülerden oluşuyor.

Sinema üreticisi ve aktivisti olan bu grup, geçtiğimiz yıl Sinetopya Sinema Gönüllüleri adıyla dernekleşmişti.

GEÇEN YIL

Geçen yıl, farklı ülkelerden festivale katılan filmler (İki Dil Bir Bavul, Türkiye, 2009; Sınıf Kavgası - Klassenkampf, Almanya, 2008; Bayan Kiets’in Çocukları - MissKiets’ Children, Hollanda, 2017; Yüklem ve Gelincik - Le C.O.D. et Le Coquelicot, 2013) üzerinden, çocuk eğitimi ve çocuk psikolojisi alanlarında eğitimci ve psikologların katılımıyla gerçekleşmişti.