Trump’tan Ukrayna resti

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki deniz çatışması nedeniyle, Rusya lideri Vladimir Putin ile yapılması planlanan görüşmeyi iptal edebileceğini söyledi.

HABER MERKEZİ

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki deniz çatışması nedeniyle, Rusya lideri Vladimir Putin ile yapılması planlanan görüşmeyi iptal edebileceğini söyledi.

Washington Post'a konuşan ABD Başkanı, Rus gemilerinin geçen Pazan günü Ukrayna teknelerine ateş açıp, el koymalarıyla ilgili "tam bir rapor" beklediğini söyledi.

İki liderin Cuma günü Buenos Aires'te yapılacak G20 zirvesinde görüşmesi planlanıyordu.

Bu arada, ABD Avrupa ülkelerine Ukrayna'ya destek olmak için daha çok şey yapma çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Neuert, Washington'ın Rusya'ya yönelik ambargoların daha sıkı bir şekilde uygulanmasını görmeyi istediğini söyledi.

Trump Washington Post'a ulusal güvenlik ekibinden gelen raporun çok net ve "belirleyici" olacağını söyledi.

Trump "Belki Putin ile görüşmem. Belki görüşme bile olmayacak. Bu saldırganlığı sevmiyorum. Bu saldırganlığı hiç istemiyorum" dedi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, iki liderin, cuma ve cumartesi yapılacak zirvede, silahların kontrolü, Ukrayna ve Ortadoğu'daki sorunları ele alacağını söylemişti.

BATI’NIN TEPKİSİ

Rusya'nın attığı adımları bazı ülkeler kınarken, BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın sunduğu gündem teklifi üzerinde uzlaşmadı ve bunun yerine Ukrayna'nın sunduğu teklif üzerine konuşuldu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ukrayna gemilerine el konulmasının "tehlikeli bir gerilim ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu" söyledi.

Başkan Donald Trump ise "Olanlardan memnun değiliz, her iki şekilde de olanlardan memnun değiliz ve umarız düzelir" dedi.

İngiltere "Rusya'nın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı adımlarını ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün süregiden ihlalini" kınadı.

Kremlin ise, Rusya lideri Vladimir Putin'in Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir telefon görüşmesi yaptığını duyurdu.

Görüşmede Putin'in, "Ukraynalıların bilerek Rusya Federasyonu'nun karasularına barışçıl geçişin kurallarını görmezden geldiğini" söylediği bildirildi.

Merkel'in Sözcüsü ise Almanya Başbakanı'nın "gerilimin azaltılmasının ve diyalog gereğinin altını çizdiğini" söyledi.

Öte yandan Kremlin, G20 Zirvesi'nde yapılması planlanan Putin-Trump görüşmesine dair bir açıklama yaparak, Trump ve Putin görüşmesinin iptal edilmediği bildirildi.

Kremlin'den yapılan açıklamada Trump'ın söylediğinin aksine iki liderin görüşmesinin iptal edilmediği ve görüşmenin onaylandığı belirtildi.