Sendikalar: Hükümet, böyle gitmeyeceğini anlamalı

KESK ve EĞİTİM-SEN Sendika Başkanları hükümetin KHK’lar kapsamında birçok memur ve öğretmeni işten uzaklaştırmasıyla ilgili siyasi partilerin desteğini arkalarına almak için görüşmelere başladı.

KESK ve EĞİTİM-SEN Sendika Başkanları hükümetin KHK’lar kapsamında birçok memur ve öğretmeni işten uzaklaştırmasıyla ilgili siyasi partilerin desteğini arkalarına almak için görüşmelere başladı. Şimdiye kadar HDP ve CHP ile görüştüler.

OHAL kapsamında çıkan KHK’lar aracılığıyla şimdiye kadar 50 bin 589 devlet memuru işten uzaklaştırıldı. Sadece Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan çoğunluğu öğretmen olan 28 bin 163 memur çıkarıldı. Başbakan Binali Yıldırım ise Diyarbakır’a yaptığı ziyarette PKK ile ilişkisi olan 14 bin öğretmeni işten uzaklaştıracaklarını duyurmuştu. Bu açıklama Kürt dernek ve sendikaları büyük bir tartışmaya götürdü. Öne çıkan bilgilere göre işten uzaklaştırılacak öğretmenlerin çoğunluğu da Kürt ve KESK ile EĞİTİM-SEN üyeleri.

KESK ve EĞİTİM-SEN başkanları HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüştükten sonra K24 mikrofonlarına konuştu.

Hükümetin amacının darbe ile mücadele etmek olmadığını aksine güvenlik kararnameleriyle işçilerin haklarını ortadan kaldırdığını söyleyen KESK Genel Başkanı Lami Özgen, 2007 yılından beri hükümetin mücadelemize karşı gerekçe aradığını OHAL’in hükümet için iyi bir gerekçe olduğunu ve bütün dünya da hükümetin KESK ile FETÖ örgütü üyelerini birbiriyle ilişkilendirmesini gülünç bulduğunu belirtti.

Hükümetin amacının Türkiye’de sendikal örgütlenmeleri ortadan kaldırmak olduğunu iddia eden sendika başkanları ayrıca Başbakan’ın Kürt bölgelerindeki öğretmenleri hedef alan açıklamalarının tamamen kendileriyle ilişkili olduğunu belirtiyor.

Olağanüstü gelişmeleri mukayese etmek için siyasi partileri ziyaret ettiklerini, 28 bin öğretmenin işten uzaklaştırıldığını açıklayan EĞİTİM-SEN Başkanı Kamuran Karaca Başbakan’ın 15 bin öğretmeni daha çıkaracakları açıklaması için ise bunun büyük bir kaosun önünü açacağını iddia ederken Başbakan’la da konuşmak istediklerini, kabul etmesini umut ettiklerini belirtti.

Hükümete yakın sendikaların hükümetin bu kararlarına karşı ses çıkarmadıklarını söyleyen sendika başkanları hepsinin hükümetin arkasında durduklarını ve binlerce kişinin işten atılmalarını önemsemediklerini iddia etti. Ayrıca sendika başkanları bölgedeki Kürt öğretmenlerle anlaşmaların durdurulmasının kanuniyet dışında etnik ve milliyetçi bir tavır olduğunu iddia ediyor. Sendikalar hükümeti bu kararlar konusunda uyarıyor ve bu uygulamaların işe yaramayacağını aksine hükümetin toplumsal ağır bir tepkiyle karşılaşacağını iddia ediyor.

K24 / ANKARA – Azat ALTUN