Şengal'de Ezidi Kürtler bayramlarını kutluyor

Ezidi Kürtleri Şengal Dağında dini bayramlarını kutluyor, Cem yapıyor. K24 ekibi Şengal Dağı'na giderek Ezidi halkının bayramını, tarihi arkaplanını ekranlara taşıdı...

Bugün Şengal Dağı'nda Ezidi Kürtleri Şeyh Şems ve Şeyh Berekat’ı tavav ederek bayramlarını kutluyor. K24 ekibi Şengal dağına çıkarak bayramlarını kutlayan Ezidi Kürtleri ile konuştu, duygu ve taleplerini ekranlara taşıdı.

1274 yılında inşa edilen Şeyh Berekat Kabristan’ı önünde Ezidi Kürtleri K24'e konuştu, kutladıkları bayramı, arkaplanını anlattı.

Her yıl Şengal ve çevresindeki Ezidiler bu bayramı burada törenler düzenleyerek kutluyor. Yıkanarak mühürlenen iki periden birisi Şeyh Şems’in kabri, diğeri de Şeyh Berekat’ın kabrinin önüne konuluyor.

Ezidiler bu bayramda kendilerinin yanı sıra DAIŞ’in esir aldığı kızları için dua ediyor.

Son iki senedir Ezidi Kürtleri yas içinde oldukları için eskisi gibi şenliklerler düzenleyerek, eğlenerek kutlamıyor.

Şeyh Berekat Kabri temsilcisi K24’e yaptığı açıklamada “Bu bayram eski bayramlar gibi eğlence ve halaylarla geçmedi, davul zurnalar çalınmadı. Bugün ki bayram Şeyh Şems ve Şey Berekat Bayramıdır. Halkımız gördüğünüz toplanıyor biz buna ‘cemai’ (Cem) diyoruz. Allahtan umudumuz, tüm taraflardan talebimiz DAIŞ’in elindeki bacılarımızı, annelerimizi kurtarılmasıdır. Kalan diğer yerleşim yerlerimizin de DAIŞ’tan alınmasını istiyoruz.” dedi.

Ezidi gençleri de perinin “mühürlenerek” (yıkanarak) getirilmesini alkış ve sevinç gösterileri ile karşıladı.