İkisi il 28 belediyeye kayyum atandı!

Darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) uygulamasının 674 sayılı kanun hükmünde kararnamesi (KHK) kapsamında 28 belediyeye kayyım atandı.

Darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) uygulamasının 674 sayılı kanun hükmünde kararnamesi (KHK) kapsamında 28 belediyeye kayyum atandı. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 2'si il, 24'ü ilçe ve 2'si belde 28 belediyeye kayyum atandığı bildirildi. Kayyum atanan belediyelerin 4'ü 'FETÖ', 24'ü ise DBP ile ilişkilendirildi.

Anadolu Ajansı'nın geçtiği haberde "İçişleri Bakanlığı, haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında görevden alınan 28 belediye başkanının yerine kanun hükmünde kararname gereği 28 kişiyi görevlendirdi. Bu kişiler sabah 09.00 itibariyle görevlerine başladı" dendi.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Belediyeler, vatandaşımızın kullandığı oyu, verdiği vergileri ve demokrasinin sunduğu iklimi istismar ederek ülkemizin birlik ve bütünlüğüne kasteden terör örgütlerinin etkisi altına giriyorsa, milli iradeyi gasp edenlere karşı tedbir almak devletin asli görevidir” ifadeleri yer aldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kanun Hükmünde Kararname yetkisiyle 15 gün içinde 28 belediyenin yönetimi Kandil'de değil milli iradede olacak" demişti.

674 sayılı KHK'nın ilgili maddesi ne diyor?

Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL uygulamasının 674 sayılı KHK birlikte belediyelere kayyum atanmasının önü açılmıştı. İlgili madde şöyle:

"Belediye ve bağlı idare imkanlarının terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağlamak amacıyla yararlanıldığının valilik tarafından belirlenmesi durumunda, terör ve şiddet olaylarına destek olmak amacıyla kullanılan belediye veya bağlı idare taşınırlarına mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulacak"

Görevlerine başlayan belediye başkanlarının isim ve görev yerleri şöyle:

Batman İl Belediyesi Ertuğrul Şeref Aksoy (Vali Yardımcısı)

Hakkâri İl Belediyesi Cüneyt Epçim (Vali Yardımcısı)

Adana-Pozantı İlçe Belediyesi Mahmut Sami Baysal

Ağrı-Diyadin İlçe Belediyesi Mekan Çeviren (Kaymakam)

Batman-Beşiri İlçe Belediyesi Mustafa Maslak (Kaymakam)

Batman-Gercüş İlçe Belediyesi Ünal Koç (Kaymakam)

Diyarbakır- Silvan İlçe Belediyesi Murat Kütük (Kaymakam)

Diyarbakır-Sur İlçe Belediyesi Bilal Özkan (Vali Yardımcısı)

Erzurum-Aşkale İlçe Belediyesi Şenol Polat

Erzurum-Hınıs İlçe Belediyesi Bülent Ay (Kaymakam)

Giresun-Çamoluk İlçe Belediyesi Musa Varıcı

Iğdır-Tuzluca İlçe Belediyesi İbrahim Civalek (Kaymakam)

Konya-Ilgın İlçe Belediyesi Mehmet Karahan

Mardin-Dargeçit İlçe Belediyesi Mehmet Yaşar Yeşiltaş (Kaymakam)

Mardin-Derik İlçe Belediyesi Muhammed Fatih Safitürk (Kaymakam)

Mardin Mazıdağı İlçe Belediyesi Halit Benek (Kaymakam)

Mardin Nusaybin İlçe Belediyesi Ergün Baysal (Kaymakam)

Muş-Bulanık İlçe Belediyesi Ömer Şahin (Kaymakam)

Siirt -Eruh İlçe Belediyesi Murtaza Dayanç (Kaymakam)

Şanlıurfa-Suruç İlçe Belediyesi Tarık Açıkgöz (Vali Yardımcısı)

Şırnak-Cizre İlçe Belediyesi Ahmet Adanur (Kaymakam)

Şırnak-Silopi İlçe Belediyesi Savaş Konak (Kaymakam)

Van-Edremit İlçe Belediyesi İbrahim Özkan (Vali Yardımcısı)

Van-Erciş İlçe Belediyesi Mehmet Şirin Yaşar (Kaymakam)

Van-İpekyolu İlçe Belediyesi Önder Can (Vali Yardımcısı)

Van-Özalp İlçe Belediyesi Serdar Karal (Kaymakam)

Batman-Beşiri-İkiköprü Belde Belediyesi Mustafa Maslak (Kaymakam)

Iğdır-Merkez- Belde Hoşhaber Belediyesi Bilgehan Karanfil (Vali Yardımcısı)

Öte yandan, görevden alınanlar arasında AK Parti'den seçilen üç, MHP'den seçilen bir belediye başkanı olduğu öğrenildi.

DBP: Kayyum darbesine direnmek en meşru haktır

Açlık grevinde olan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları ve ilçe belediye eş başkanları DBP Diyarbakır İl Örgütü binasında basın açıklaması yaptı. 

Açıklamada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, AKP'nin DBP'li belediyelere kayyum atamasının 12 Eylül darbesinden farklı olmadığını söyleyerek, "Bu darbeye karşı direnmek en meşru haktır" dedi.

HDP: Kayyumun Meclis'i bombalayan zihniyetten farkı yoktur

Halkların Demokratik Merkezi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu yazılı bir açıklama yaparak belediyeler kayyum atamasını protesto etti. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Kurban Bayramı’nın arife sabahında, siyasi iktidar 28 belediyeye baskın yaparak ‘yönetime el koyduk’ ifadeleriyle, 36 yıl önceki 12 Eylül 1980 darbesini de hatırlatan tarzda bir kayyum darbesi gerçekleştirmiştir.

15 Temmuz’da Meclis’i, yani halkın seçilmiş iradesini bombalayan zihniyetle, seçilmiş belediyelere ‘yönetime el koyduk’ naraları ile giren ve halkın iradesini gasp eden zihniyet arasında fark yoktur.

Bir kez daha belirtiyoruz ki, AKP iktidarı ve Erdoğan tarafından Kanun Hükmünde Kararname ile getirilen ‘belediyelere kayyum’ düzenlemesi, Anayasa’nın birçok maddesine ve Türkiye’nin imzalamış olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı da dahil olmak üzere demokratik uluslararası anlaşmalara, evrensel hukuka ve temel insan haklarına aykırıdır.

Seçmen iradesini yok sayan, seçilmiş yerel yöneticileri ve kurulları işlevsiz kılan, halkın iradesini tanımayan bu hukuksuz düzenleme bizler için yok hükmündedir.

Kayyum darbesi ile esas itibariyle Kürt kentlerinde yüzde 65-95 arasındaki oy oranlarıyla seçilmiş belediyeler, yerel yönetimler hedef seçilmiştir. Bu hukuksuz ve keyfi tutum, Kürt kentlerinde mevcut sorunların derinleşmesine, Kürt sorununun iyice çözümsüz hale gelmesine yol açacaktır.

Halk seçtiği belediye başkanlarına ve belediye meclislerine sahip çıkacaktır. Halk, verdiği oyları yok sayan, iradesini gasp eden bu zihniyete boyun eğmeyecek, hukuksuz bu düzenlemeyi kabullenmeyecektir.

İktidar, 15 Temmuz’u fırsat bilerek attığı bu vahim adımdan bir an önce vazgeçmelidir.”

Hakkâri ve Batman’da 4 kişi gözaltına alındı

Hakkari'de belediyeye kayyum atanmasını protesto etmek için belediye önünde toplananlara, polis müdahale etti. Olaylar sırasında 4 kişi gözaltına alındı.

Hakkari Belediye Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu ile Nurullah Çiftçi'nin, yapılan 'öz yönetim' açıklaması'na katılmaları nedeniyle geçen yıl Ağustos ayında tutuklanmalarının ardından, Belediye Meclis üyelerinin seçtiği Eş Belediye Başkanları Fatma Yıldız ve Şaban Alkan, polisin belediyeye Vali Yardımcısı Cüneyt Epçim'in kayyum atandığını haber vermesi üzerine Bulvar Caddesi'ndeki binaya geldi. Ancak eş başkanlar içeriye alınmadı.

Bunun üzerine belediye binasının önünde Yıldız ve Alkan beklemeye başladı. Ardından partililer de çevrede toplanmaya başladı. Belediye çevresinde önlem alan polis, toplanan grubun dağılmasını istedi. Kalabalık dağılmayınca, basınçlı suyla müdahale edildi. Çıkan olaylar sırasında 4 kişi gözaltına alındı. Emniyet Müdürü Resul Holoğlu da belediye binasına geldi. Belediye binasına bu sırada büyük bir Türk bayrağının asıldığı görüldü.

Batman'da da benzer olaylar yaşandı. Batman İl Belediyesi'ne kayyum atanmasından sonra belediye önünde toplanan ve içeri girmek isteyen bir gruba polis müdahale etti. Çıkan arbede sırasında çekim yapanlar da darp edilerek engellenmeye çalışıldı.

ABD’den kayyum açıklaması: Kayyum atamalarının geçici olacağını umuyoruz

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği tarafından 'kayyum açıklaması' yapıldı.

"Türkiye'nin Güneydoğusu'nda Bugün Gerçekleşen Olaylarla İlgili Açıklama" başlıklı yazıda şu ifadeler yer aldı:

"Hükümetin bazı seçilmiş yerel yetkilileri terörizmi destekledikleri iddiasıyla görevden alma ve yerlerine kayyum atama kararını takiben Türkiye'nin güneydoğu'sundaki çatışma haberlerinden endişe duyuyoruz. Amerika Birleşik Devletleri terörizmi lanetlemekte ve Türkiye'nin kendisini savunma hakkını desteklemektedir. Türk mercileri bazı yerel yetkililerin terörist gruplara katıldığı veya maddi destek sağladıkları yönündeki iddiaları araştırırken, hukuki süreç ve Türk Anayasası'nda saklı olduğu şekilde barışçıl politik ifade hakkını da içermek üzere, kişisel haklara saygının önemine işaret ederiz. Kayyum atamalarının geçici olacağını ve vatandaşların yakında Türk yasasına uygun bir şekilde yeni yerel yetkililer seçmelerine izin verileceğini ümit ediyoruz."

Suruç'ta da polis müdahale etti

İçişleri Bakanlığı'nca kayyum ataması yapılan 28 belediye arasında bulunan Suruç Belediyesi'ne, sabah erken saatlerde polisler geldi. Polislerin, belediye çevresinde önlem almasının ardından çağırılan Halil Akbaş'a, bakanlığın kararı tebliğ edildi. Suruç Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Şanlıurfa Vali Yardımcısı Tarık Açıkgöz göreve başladı.

Sur’da vekillere TOMA’lı müdahale

Diyarbakır’da Kayyum atamalarına yönelik protestoya polis müdahale ile karşılık verdi

HDP ve DBP Milletvekilleri ve belediye eş başkanlarının Diyarbakır’da yaptığı basın açıklaması, polislerin ser müdahalesi ile karşılaştı.

 Sur Belediyesi önünde kayyum kararına tepki gösteren HDP Milletvekilleri Feleknas Uca ve Meral Danış Beştaş, DBP’li Belediye Eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın da aralarında bulunduğu kitleye, basın açıklamalarının açık alanlarda yasaklı olması gerekçesiyle polis tazyikli su ile müdahale etti. Müdahale sırasında Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi çalışanlarından Hüseyin Bayram zorla gözaltına alındı. Hem kayyum atamalarını hem de basın açıklamasına yapılan müdahaleyi yürüyerek protesto etmek isteyen kitleye tekrar tazyikli su ile müdahale edildi. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. K24/DİYARBAKIR - Mahir Yüksel