K24 ÖZEL - Uzmanlar: Türkiye Rusya’yla yakınlaşıyor

Uzmanlar, önümüzdeki süreçte Türkiye’nin Minbic ve Suriye konusunda Rusya’yla yakınlaşabileceğini, Moskova’daki görüşmede bu konuların ele alındığını belirtiyor.

K24 - ANKARA

Uzmanlar, önümüzdeki süreçte Türkiye’nin Minbic ve Suriye konusunda Rusya’yla yakınlaşabileceğini, Moskova’daki görüşmede bu konuların ele alındığını belirtiyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir zirvede “Birkaç gün içinde Fırat'ın doğusunu teröristlerden temizleyeceğiz” ifadesini kullanmasının ardından, Fırat’ın doğusuna yönelik olası operasyon gündemdeki yerini koruyor.

Erdoğan’ın açıklamalarından kısa bir süre sonra ABD Başkanı Donald Trump’ın askeri gücünü Suriye’den çekeceği mesajı vermesi bölgede dengelerin nasıl değişeceği, Türkiye’nin operasyonu başlatıp başlatmayacağı tartışmasını da yeniden alevlendirdi.

Öte yandan Ankara - Washington arasında temaslar devam ederken, Halk Savunma Birlikleri (YPG) Suriye hükümetine çağrıda bulunarak, Minbic’in güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurgulamıştı.

YPG’nin çağrısından kısa bir süre sonra Suriye ordusu, birliklerinin Minbic’e girdiğini duyurmuştu.

2018, Batı Kürdistan (Rojava) ve Suriye’deki yeni açıklamalar ve gelişmelerle sona ererken, 2019’da bölgede dengenin nasıl kurulacağı merak edilen konular arasında.

ÖKTEM: TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ OLUMLU

K24’e konuşan ANKA Enstitüsü Uzmanı Engin Öktem, Türkiye - Rusya arasındaki ilişkilerin Astana sürecinden bu yana özellikle Suriye konusunda iyi olduğunu belirterek, “İki ülke ortak bir politika izliyor. Bunu  İdlib anlaşmasında da gördük” dedi.

Moskova’da yapılan son toplantının Fırat’ın doğusuna yönelik olası operasyon ve Minbic’le ilgili olduğunu söyleyen Öktem, şu değerlendirmede bulundu:

“Rusya, Suriye’deki ana aktörlerden biri olarak, buradaki pozisyonunu belirliyor. Bu yüzden yapılan toplantı ve temaslar çok önemlidir. Türkiye’nin toplantıdan olumlu ayrıldığı da görülüyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, Türkiye’nin Rusya olmadan Suriye’de sağlam adım atması mümkün değil.”

IŞIK: ŞAM DA ASTANA’YA DAHİL OLABİLİR

Trump’ın çekilme kararının ardından Türkiye’nin Minbic konusunda Rusya’yla çeşitli temaslar kurduğunu dile getiren Güvenlik Uzmanı Mithat Işık, “Yapılan görüşmelerden birisi de Fırat’ın doğusuna yönelik olası operasyondu” ifadelerini kullandı.

K24’e konuşan Işık, “Olası operasyonla ilgili Moskova Türkiye’ye kesin destek vereceğini belirtmese de bölgede terör gruplarına karşı birlikte hareket edecekler. Bence bu toplantıda Şam’ın pozisyonu da konuşuldu” dedi.

Önümüzdeki günlerde Astana sürecine Şam’ın da katılabileceğini vurgulayan Işık, “Türkiye bu konuyu hem ABD, hem de Rusya’yla yeniden değerlendirecektir” şeklinde konuştu.

FIRAT’IN DOĞUSU

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na katılmak için ABD'ye giden Tayyip Erdoğan, burada yaptığı toplantılarda Fırat’ın doğusuna yönelik yapılacak olası operasyonla ilgili peş peşe mesajlar vermişti.

24 Eylül’deki temaslarında Suriye konusuna değinen Erdoğan, Türk - Amerikan Yönlendirme Komitesi'nin düzenlediği etkinlikte, "İnşallah önümüzdeki dönemde Fırat'ın doğusunu da kapsayacak şekilde, Suriye'nin içindeki güvenli bölgeleri artırmaya devam edeceğiz" demişti.

Suriye'nin kuzey ve kuzeydoğusunda fiili olarak yönetimi sürdüren Demokratik Suriye Güçleri (DSG), ülkenin yaklaşık dörtte birini kontrol ediyor.

DSG’nin ana gövdesini Kürtlerin kurduğu Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) oluşturuyor.

Bu oluşum, Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle Suriye'nin kuzeydoğusundaki bölgelerde DAİŞ’le mücadele etmek üzere 2015’te kurulmuştu.

ÇEKİLME KARARI

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Başkanlığım döneminde Suriye'de bulunmamızın tek nedeni olan DAİŞ'i yendik. Askerlerimizin eve dönme zamanı geldi " ifadesini kullanmıştı.

Ancak Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham dün Trump'ın Suriye'den çekilme sürecine ilişkin kendisine bilmediği şeyler anlattığını ve çekilme sürecinin şu aşamada yavaşlatıldığını söyledi.

ABD'nin Suriye'den çekilmesine ilişkin Graham,  "Başkan ve (ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph) Dunford ile görüşmelerden sonra gideceğimiz yön hakkında hiç bu kadar iyi hissetmemiştim. Sanırım akıllıca bir şekilde işleri yavaşlatıyoruz” dedi.

Graham, sözlerine,  “Hiç kimse yokken Kürtler yanımızdaydı. Ve Başkan da onların içinde olduğu durumun farkında. Trump, Türkiye ile konuşacak ve onlara ihtiyaçları olan tampon bölgeyi alacakları konusunda güvence verecek. Şu dünyada son istediğimiz şey Kürtler ve Türkler arasında bir savaş. Bu durum DAİŞ üzerindeki baskıyı azaltır ve daha da önemlisi İran bu durumun kazananı olur” şeklinde devam etti.