Siyasi partiler Öcalan’ın mesajını değerlendirdi

18 aydır herhangi bir görüşme gerçekleştirilmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan ile kardeşi Mehmet Öcalan bayram arefesinde görüştürüldü. Mehmet Öcalan İmralı Adası’ndan döndükten sonra Abdullah Öcalan’ın mesajını paylaştı. Siyasi parti temsilcileri de Öcalan’ın mesajını K24’e değerlendirdi.

18 aydır herhangi bir görüşme gerçekleştirilmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan ile kardeşi Mehmet Öcalan bayram arefesinde görüştürüldü. Mehmet Öcalan İmralı Adası’ndan döndükten sonra Abdullah Öcalan’ın mesajını paylaştı. Siyasi parti temsilcileri de Öcalan’ın mesajını K24’e değerlendirdi.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan gerçekleştirdiği görüşmeden sonra, Diyarbakır’da Abdullah Öcalan için açlık grevinde bulunan siyasetçilerle bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Abdullah Öcalan’ın sağlığının iyi olduğunu söyleyen kardeşi, Öcalan’ın devlet isterse bu savaşı ve Türkiye’deki iç çatışmaları 6 ayda bitirebileceğini ve çözüm için projelerinin olduğunu söylediğini aktardı.

Öcalan’ın barış içeren mesajı okunduktan sonra parti temsilcileri, mesajı olumlu değerlendirdi ve devletin buna göre adım atmasını isteyerek çözüm sürecinin yeniden başlaması için acilen Abdullah Öcalan’ın mesajına cevap vermesini diledi.

CHP’li Yıldırım Kaya: Devlet barış sorumluluğunu yerine getirmeli

Akan kanın durması ve gözyaşlarının dinmesi için çözüm önerisinin kim tarafından yapılıyorsa yapılmasını söyleyen CHP Parti Meclis Üyesi Yıldırım Kaya, devletin bu sorunu çözmek ve barış mesajına cevap vermesiyle yükümlü olduğunu vurgulayarak devletin barış sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Abdullah Öcalan’ın kardeşi aracılığıyla gönderdiği mesajda çözüm sürecinin kendileri tarafından değil devlet tarafından bitirildiğini ve savaşın başladığını iletti. Ayrıca Öcalan, bu savaşın kör bir savaş olduğunu ve bu savaşta hiçbir tarafın kazancının olmadığını iletirken HDP yetkilileri de Öcalan’ın mesajının barış için olduğunu ama devletin bunun aksine davrandığını söyledi.

HDP’li Ayhan Bilgen: Devletin olumlu bir cevap vermesini umut ediyoruz

Mesajın barış için büyük bir umut olduğunu ama hükümetin hem Suriye’de operasyon düzenlediğini hem de Türkiye içerisinde operasyonlar yapıp belediyelere el koyduğunu ve bu tavrın barışa uzak olduğunu söyleyen HDP Basın Sözcüsü Ayhan Bilgen, devletin barış mesajına olumlu bir cevap vermesini umut ettiklerini ama devletin olumlu bir cevap vermemesi durumunda hem Kürt halkı hem de Türkiye’deki halkların hepsinin ağır bedel ödeyeceğini vurguladı.

Öcalan mesajında barış dernek ve oluşumlarına da çağrı yaparak barış için birleşmelerini ve seslerini barış için yükseltmelerini istedi. HDP yetkilileri de ilerleyen günlerde Öcalan’ın mesajı hakkında geniş bir basın açıklaması yapacaklarını duyurdu. Merak edilen bir başka konu ise devletin ve PKK yetkililerinin Öcalan’ın bu mesajına nasıl bir cevap vereceği ve çözüm sürecinin tekrar başlanıp başlanmaması.

K24/ANKARA - Vural ERİŞMİŞ