Çavuşoğlu: Operasyonumuz ABD'nin çekilmesine bağlı değil

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı bir televizyon programında Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon ve ABD askerinin Suriye’den çekilmesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Bizim Kürtlerle değil, terör örgütleriyle problemimiz var. Suriye'deki Kürtlerin de haklarını savunduk. Bölgemizin sınır ihlalleri konusunda terör örgütleri tehlikedir” dedi.

HABER MERKEZİ

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı bir televizyon programında Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon ve ABD askerinin Suriye’den çekilmesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “ABD geri vites yapmayı öğrendi. YPG'ye harekat ABD'nin çekilmesine bağlı değil. ABD çekilmese de Türkiye ulusal güvenliği için harekat yapar. Suriye'deki Kürtlerin de haklarını savunduk” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon açıklamalarının ardından ABD’nin Suriye’den çekilme kararı aldığını dile getiren Çavuşoğlu, “Hem çekilme kararı verecekseniz hem de çekilmemek için Türkiye'yi suçlayacak ifadelerde bulunacaksınız” dedi.

Türkiye’nin Kürtlerle sorunu olmadığını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Bizim Kürtlerle değil, terör örgütleriyle problemimiz var. Suriye'deki Kürtlerin de haklarını savunduk. Bölgemizin sınır ihlalleri konusunda terör örgütleri tehlikedir. Cumhurbaşkanımız da, Türkiye Cumhuriyeti de bir söz vermişse arkasında durur. YPG'nin Fırat'ın doğusundan çekilmeli, kabul edilemez. Biz bu işin peşini hiçbir zaman bırakmadık.”

Çavuşoğlu, "Münbiç'te uzlaşmada başarılı uygulansaydı bunlar olmazdı. ABD'nin güvenlik birimleri Trump'ı caydırmak istiyor. ABD geri vites yapmayı öğrendi. YPG'ye harekat ABD'nin çekilmesine bağlı değil" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun sözlerinin kendileri için geçerli olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “ABD güvenlik birimleri Trump'ı kararından caydırmak istiyor. DEAŞ'lıları otobüslere bindirip onlar gönderdi, biz onları sahadan temizlemiştik. Suriye için de Irak için de önemli bu konu. Suriye'nin toprak bütünlüğünü muhafaza edecek şekilde çekilme gerçekleşmeli” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Çavuşoğlu, ABD’nin kullandığı üslerin olduğunu belirterek, “Tamamen buradan çekiliyorsa, buraları tamamen boşaltacak anlamındadır. Münbiç yol haritasını uygulasaydık, buraları yerel halka bırakacaktık” dedi.

S-400

Çavuşoğlu S-400 anlaşmasına kimsenin söz söyleme hakkı olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

"ABD Patriot konusunda ilk teklifini sundu. Rusya'yla yaptığımız bir anlaşmayı savunmak çabasında değiliz. Bizim şu anda hava savunma sistemine ihtiyacımız var. İleride Patriot da alabiliriz. Sonuçta bir ticaret. Zaten bitmiş bir anlaşma var, verdiğimiz sözü hiçbir zaman unutmayız. S-400 anlaşması da zaten olmuş bitmiş bir anlaşmadır. Patriot için ABD'yle anlaşabiliriz ama S-400 konusunda dayatma olursa, olmaz."