VAN - Kürtçe kursuna talepte artış
K24 - VAN
Türkiye’de 2016’da yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminden sonra uygulanan olağanüstü hal (OHAL) sürecinde çok sayıda Kürtçe dil kursu kapatıldı ancak Kürtçe kurslarına talep yeniden revaçta.
OHAL sürecinde çok sayıda Kürtçe dil kursunun kapanmasının ardından yerlerine yenileri açılmadı. Ancak 2018’in Temmuz ayında sona eren OHAL’in hemen ardından yeni kurslar açıldı. Kurslarda Kürtçe dersleri veren öğretmenler, OHAL’in olumsuz etkisine rağmen insanların Kürtçe’yi öğrenmek istediklerini belirtiyor.
Van’da 2 ay önce açılan Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği’nde (DİSA-DER), Kürtçe’ye olan talebin çok fazla olduğu belirtiliyor. DİSA-DER yöneticileri, İngilizce ve Farsça dersleri de vermek için çalışma başlattıklarını fakat talebin en çok Kürtçe’ye olduğunu söylüyor.
K24’e konuşan DİSA-DER yöneticileri, Kürtçe’nin gelişmesi için insanların kursun dil faaliyetlerine katılması çağrısı yaptı.
DİSA-DER Eşbaşkanı Evin Aydın, birinci kuru çocuklar için, diğer kurları da yetişkinler için açtıklarını söyledi.
Aydın, “OHAL’in ilan edilmesinden sonra iki yıldır bölgede Kürtçe dersleri verilmiyordu. Fakat insanlar Kürtçe öğrenmek istiyorlardı. Bugün biz biliyoruz ki burada Kürtler var ve Kürtçe konuşuluyor. İnsanlar Kürtçe’nin eğitim dili olmasını da istiyorlar. Biz de eğitim için birinci kurdan öğrenme seviyesine kadar kurlar açtık” dedi.
Kursta Kürtçe dil dersini veren eğitimci Sıddık Eraslan, bölgede Kürtçe üzerinde çok büyük bir tehdit olduğunu ve bu durumun Kürtçe’yi çok gerilttiğini belirterek, açtıkları kursların çok yeterli olmadığını, daha fazla kurs açılması gerektiğini söyledi.
Kursta Kürtçe öğrenen Yaşar Merhem de, “Aslında OHAL ve sonraki süreçler üzerimizde etki yaptı ama yine de çok önemli değil. Biz istesek her koşulda kendi anadilimizi öğrenebiliriz ve öğretebiliriz” diyor.
Kursiyer Nursel Merhem ise, “Kürtçe zaten bizim ana dilimiz. Eksiklerimiz var ama açılan kurslar sayesinde bu eksiklerimizi gidireceğiz ve Kürtçemizi ilerleteceğiz” diye konuştu.