"Rojava Peşmergesi'nin cenazesine katıldıkları için tutuklandılar"

Cezire Kanton Yönetim Yürütmesi Eşbaşkanı Abdulkerim Saruhan K24'e yaptığı açıklamada ...

Bir grup Kürt siyasetçinin tutuklanmasını protesto için Qamişlo’da başlatılan açlık grevi sürerken, Cezire Kantonu Yürütme Konseyi Başkanı Abdulkerim Saruhan’ın, söz konusu kişilerin Türkiye ile işbirliği yaptıkları iddialarına Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-S) Başkanlık Konseyi Üyesi Nuri Brimo’dan sert yanıt geldi. Brimo, “Arkadaşlarımız sadece şehit olan Rojava Peşmergesi'nin cenaze merasimine katıldıkları için tutuklandı. Bizim Türkiye veya başka bir ülkeyle ilişkimiz yok. Asıl onlar Esad rejimi ve İran’ın işbirlikçileridir” dedi.

Batı Kürdistan'ın (Rojava) Qamişlo kentinde Rojava Özerk Yönetimi ve Suriye Rejimi tarafından tutuklanan siyasetçilerin serbest bırakılması için, bayramın birinci gününde başlayan açlık grevi beşinci gününe girdi.

Cezire Kanton Yönetim Yürütmesi Eşbaşkanı Abdulkerim Saruhan K24'e yaptığı açıklamada "Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) üyelerinin tutuklanmasının sebebi, özerk yönetime karşı faaliyetlerde bulunmalarıdır" dedi.

Saruhan yaptığı açıklamada "Bunlar muhalefete bağlıdır, muhalefetin bize karşı tutumu belli, bize karşı, Rojava'ya karşı savaşıyorlar. Türk Devleti taraftarıdırlar, Türkiye askeri güçlerini Suriye topraklarına sokarak istilacılık yaptı, bunlar da onlara destek veriyor." dedi.

Saruhan konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Bunların bir yürüyüş yapmaları, ofis açmaları, toplanmaları için kanunlar var, Rojava kanunlarına göre işlerini, faliyetlerini sürdürebilirler. Bu kanunlar dışına çıktıklarında mahkemeye verilirler tutuklanırlar. Bu doğaldır, tüm ülkelerde var. Şimdi bunlar açlık grevine gittiler, bu açlık grevleri ciddi değildir. Çünkü tutuklanan arkadaşlarının kanunları çiğnediklerini biliyorlar, bu kanunları kabul etmiyorlar."

Tiltemir'de Kürt Birlik Partisi üyeleri de siyasi tutsakların serbest bırakılması için açlık grevine destek vererek "Eğer Qamişlo'da açlık grevi yapanlar sağlık sorunlarından dolayı devam edemez olursa biz onların yerini alarak sürdürmeye hazırız" dedi.

KDP-S YALANLADI

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-S) Başkanlık Konseyi Üyesi Nuri Brimo K24'e yaptığı açıklamada "Bu iddialar yalandır, ENKS ve biz hiç bir zaman Türkiye'ye destek vermedik. Bu arkadaşlarımız şehit olan Rojava Peşmergesinin cenaze merasimine katıldıkları için tutuklandılar, onların bir suçu yok. Bu tutuklamalar Kandil veya Qamişlo'nun emriyle değil Şam'ın emri ile gerçekleşti. Onlar Şam için çalışıyor, kendileri istilacılarla ilişki kuruyorlar, herkes bunların Esad rejimi ve İran'a çalıştıklarını biliyor. PYD Kürt bir parti değil Esadçı bir partidir." dedi.

KDP-S'nin üyesi olduğu ENKS ile Suriye Muhalefeti ilişkisine değinen Brimo"Ülkemizi 50 yıldır Kürdistan'ı istila eden Esad rejimi, Apoculara kalırsa 100 daha istilacımız olur. Biz Esad Rejimi'ne karşıyız, muhalefet de Esad rejimine karşı bu temelde işbirliğimiz var. Türkiye, İran, Bağdat ve Şam ile hiç bir alakamız yok." şeklinde konuştu.

Suriye Muhalefeti içindeki farklı düşüncedeki gruplarla ilgili olarak Brimo "Muhalefet için de liberal özgürlükçü gruplar da var, Kürt karşıtı gruplar da var, ilişkimiz özgürlükçü Kürt dostu gruplarla var. Mesela Esad rejimi tümden Kürt karşıtı fakat PYD onlarla ilişki içinde, asıl sorgulanması gereken budur. İran tamamen Kürt karşıtı neden PYD onlarla ilişki içinde!?" dedi.