Kürt kızı Birleşmiş Milletler iyi niyet elçisi oldu

Terör örgütü DAİŞ’in ağır zulümlerine maruz kalan kızların ve kadınların sembolü haline gelen “Kürt kızı” 23 yaşındaki Nadiya Murat, bugün Birleşmiş Milletler tarafından iyi niyet elçisi olarak atandı.

Terör örgütü DAİŞ’in ağır zulümlerine maruz kalan kızların ve kadınların sembolü haline gelen “Kürt kızı”  23 yaşındaki Nadiya Murat, bugün Birleşmiş Milletler tarafından iyi niyet elçisi olarak atandı.

 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından, BM’nin “Irak iyi niyet elçisi” olarak atanan Nadiya Murad, BM açılış konuşmasında yaptığı konuşmada DAİŞ'in kendisine uyguladığı vahşeti anlatarak, “DAİŞ’in Ezidi Kürtler’e karşı yaptığı suçun  sadece bir örneği olarak burada bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

Dünya basınında "Kürt kızı" olarak ünlenen Nadiya Murat, DAİŞ'ten kutulduktan sonra zulüm ve kadının ezilmişliğinin sembolü, azınlık inanç sahiplerinin savunucusu olmuştu.

DAİŞ'in müslüman olmayan herkese yaptığı gibi kendisini de dinini değiştirmeye zorladığını ve DAİŞ mensuplarından biriyle evlenmeye zorlandığını dile getiren Murad, ailesinden 6 kişinin de DAİŞ tarafından öldürüldüğünü söyledi. 

BM'ye, Ezdi Kürtlere karşı görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi için çağrıda bulunan Murad, Ezdi Kürtlerin yaşam alanlarının yeniden inşası için BM'nin bütçe ayırması talebinde bulundu.

Geçtiğimiz 21 Haziran'da ABD Temsilciler Meclisi'nde bir konuşma yaparak, DAİŞ'in Ezidi halkına inançlarından dolayı uyguladığı vahşeti anlatarak, ABD'den Ezidin azınlığının korunması için harekete geçmesini istedi.

Newyork Times Nadiya Murat'ı yılın 100 önemli kişisinden biri olarak seçmiş, Irak ise Nobel barış Ödülü'ne aday göstermişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve bir çok ülke temsilcisinin katıldığı resepsiyon ile Kürt Ezidi Kızı Nadiya Murat Birleşmiş Milletler (BM) İyi Niyet Elçisi seçildi.
Newyork Times Nadiya Murat'ı yılın 100 önemli kişisinden biri olarak seçmiş, Irak ise Nobel barış Ödülü'ne aday göstermişti.