Çavuşoğlu: ABD’yle ortak görev gücü kuruldu

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'den çekilme sürecini koordine etmek üzere Türkiye ile ABD arasında ortak bir görev gücünün kurulduğunu söyledi.

HABER MERKEZİ

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'den çekilme sürecini koordine etmek üzere Türkiye ile ABD arasında ortak bir görev gücünün kurulduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, başta DAİŞ Karşıtı Koalisyon Dışişleri Bakanları Toplantısı olmak üzere ABD başkenti Washington'daki temaslarının ardından basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ile ABD'nin, Amerikan askerlerinin çekilmesi ve Türkiye'nin Suriye'de söz konusu olan güvenlik kaygılarına yönelik ortak çalışmalar yaptığını aktaran Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'den çekilme sürecini koordine etmek üzere Türkiye ile ABD arasında ortak bir görev gücünün kurulduğunu bildirdi.

Minbic yol haritasında da gecikmelerin olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, kötü hava şartlarına rağmen Minbic yol haritasının uygulanmasında bir hızlanma olduğunu gördüklerini söyledi.

Çavuşoğlu, YPG'nin halen Minbic'in içinde olduğunu belirterek, “ABD'nin bilerek veya bilmeyerek Kürtlerle YPG'lileri bir tuttuğunu” ifade etti.

Batı Kürdistan’da (Rojava) kurulması planlanan güvenli bölge ile ilgili soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, “Güvenli bölgeden kasıt teröristlere bir tampon bölge oluşturmak ise Türkiye buna karşı çıkacaktır” dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyetinin dün ABD'ye geldiğini ifade eden Çavuşoğlu, "ABD'nin Suriye'den çekilme sürecini yakından takip etmek üzere bir görev gücü kuruldu. Bunu telefonda (ABD Dışişleri Bakanı Mike) Pompeo'ya bizzat teklif etmiştim o da bu teklifi olumlu buldu ve bu görev gücü sadece ABD'nin çekilme sürecine odaklanacak ve sık sık bir araya gelerek karşılıklı teklifleri değerlendirecek, yeni bilgilerle gelecek ve bu sürecin sorunsuz bir şekilde, koordineli bir şekilde gerçekleşmesi için bu mekanizmayı da devreye sokmuş olduk" dedi.

“ABD'NİN IRAK'TAN ÇEKİLMESİ HATAYDI”

Bugün Ortadoğu’da yşananların ABD'nin Irak'tan plansız bir şekilde çekilmesinden kaynaklandığını söyleyen Çavuşoğlu "ABD'nin Irak'tan çekilmesi bize göre ciddi bir hataydı" dedi.

ABD Irak'tan çekilirken ülkeyi Nuri Maliki'ye devredilmesi, Maliki'nin ise ülkede birçok kesimi dışlaması ile ülkede kaos oluştuğunu ifade eden Çavuşoğlu, bu kaostan faydalanan birkaç bin DAİŞ mensubunun kısa sürede Irak'ın topraklarının yüzde 40'ını ele geçirdiğini belirtti.

MİNBİC’DE YOL HARİTASI

Türkiye ile ABD arasında geçen haziran ayında mutabakata varılan Minbic yol haritasına da değinen Çavuşoğlu, "Kötü hava şartlarına rağmen hızlandı diyebiliriz. Maalesef Münbiç yol haritamızın bugüne kadar tamamlanması gerekiyordu. Burada bir yavaşlama oldu bunun da sebebi ABD tarafıdır. Şu anda ortak devriyelerin dışında, YPG/PYD buradan çıkarıldıktan sonra yönetimde ve güvenlik birimlerinde kimlerin yer alacağı konusunda da çalışmalar başlamış durumda" diye konuştu.

Çavuşoğlu, güvenli bölge konusunda henüz daha bir netlik olmadığını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, "Trump'ın çekilme kararı Amerika için de bir sürpriz oldu. Dolayısıyla şu anki toplantılarda görüyoruz ki henüz somut bir plan, somut bir vizyon ortaya çıkmadı.

Farklı fikirler, görüşler var. Biz de kendi önerilerimizi ve düşüncelerimizi ortaya koyduk" şeklinde konuştu.