Türkmenler hükümet konusunda kararını verdi

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) heyetiyle bir araya gelen Türkmen taraflar, yeni kurulacak Kürdistan hükümetinde yer almalarıyla ilgili kararını verdi.

K24 - ERBİL

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) heyetiyle bir araya gelen Türkmen taraflar, yeni kurulacak Kürdistan hükümetinde yer almalarıyla ilgili kararını verdi.

Bugün Hoşyar Zebari, Ali Hüseyin, Dilşad Şahab ve Firset Sofi’den oluşan KDP heyeti, yeni hükümetin kurulması görüşmeleri kapsamında, Türkmen temsilcilerle bir araya geldi.

Görüşme sonrası basına açıklama yapan Türkmen Reform Partisi Başkanı Muna Kahveci, “Ulusal istihkaka göre yeni hükümette yer alacağız. Türkmenlerin çıkarlarının korunması talebinde bulunuyoruz” dedi.

Muna Kahveci, “Geçmişte ulusal bir duruş sergiledik. Peşmerge’nin en kısa zamanda Kerkük’e dönmesini de destekliyoruz. Peşmerge Güçleri Kerkük kentine dönmezse farklı kesimler orada güvende olamayacak” ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından açıklama yapan Türkmen Cephesi Politbüro Üyesi Aydın Maruf ise, şunları söyledi: “Türkmenler aktif bir şekilde Kürdistan Bölgesi hükümetine katılacak. Bu toplantı başlangıç toplantısıydı, bundan sonra da toplantılar devam edecek.

Türkmenlerle ilgili bir komisyonun kurulması gerekiyor. Önceden bunu söylemiştik tekrar söylüyoruz. Hükümette Hristiyan ve Türkmenlerin ayrı ayrı temsilciliklerinin olması çok önemli.

Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcılığı, Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcılığı ve Başbakan Yardımcılıkların birini istiyoruz.”

KDP heyetinin Hristiyan temsilcileriyle de bir araya gelmesi bekleniyor.

Hükümet kurma çalışmaları sürerken, geçtiğimiz iki hafta içinde KDP ve KYB tarafından olumlu adımlar atıldı.