Esad Tahran'da

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İran dini lideri Ali Hamaney ile de görüştü.

HABER MERKEZİ

Tahran temasları kapsamında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İran dini lideri Ali Hamaney ile de görüştü.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İran'ın başkenti Tahran'da temaslarda bulundu.

Esad'ın İran Cumhurbakanı Hasan Ruhani ile görüşmesine Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani de katıldı.

Ruhani ile görüşmesinin ardından İran'ın dini lideri Ali Hamaney ile bir araya gelen Esad'a hitaben konuşan Hamaney, "Ortaya koyduğunuz direnişle Arap dünyasının kahramanına dönüştünüz. Direniş sizin vesilenizle güçlendi ve onur kazandı" dedi.

Hamaney, "İran İslam Cumhuriyeti, Suriye devleti ve halkına verdiği desteği direniş hareketlerine verdiği yardım olarak biliyor ve bundan onur duymaktadır. Suriye, kendi halkının direnişi ve desteği sayesinde bölgede ABD, Avrupa ve müttefiklerinin oluşturduğu ittifak karşısında durdu ve zafere ulaştı" ifadelerini kullandı.

Esad ise, İran İslam Devrimi'nin 40'ıncı yıldönümü dolayısıyla Hamaney'i tebrik ederek, geçtiğimiz 40 yıl içerisinde İran'ın bölgedeki rolüne değindi.

SURİYE'NİN YENİDEN İNŞASI

Öte yandan, İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Emir Emini, İranlı şirketlerin Suriye'de 30 bin konut inşa etmesi için Beşşar Esad yönetimi ile Tahran yönetimi arasında mutabakat sağlandığını söyledi.

Emini, İran devlet medyasında yer alan açıklamasında, Esad yönetiminin hazırladığı raporlara göre Suriye'deki 7 yıllık iç savaşta 600 milyar dolarlık zarar oluştuğunu aktardı.

Esed yönetiminin ülkenin yeniden imarı projelerini İranlı şirketlere vereceğini ifade eden Emini, ilk etapta 30 bin konutun yeniden inşa edilmesinde anlaşmaya varıldığını belirtti.

Emini, projelerin büyük kısmının giderlerinin halk tarafından karşılanacağını ancak Suriye'deki Esad yönetimin kolaylık sağlayarak destek vereceğini, kamu binalarının maliyetinin ise tamamen rejim tarafından karşılanacağını ve bunun için gerekli bütçenin temin edildiğini dile getirdi.

İranlı özel şirketlerin 600 milyar dolarlık pazara dahil olması için hazırlıkların yapıldığını ve iki ülke arasındaki bankacılık sorunlarını çözmeye çalıştıklarını aktaran Emini, "Bankacılık ilişkilerinin düzeltilmesi konusu, İran ile Suriye arasında yapılan stratejik anlaşmanın en önemli parçası. Eğer bankacılık zemini uygun hale getirilmezse İranlı özel şirketler mutlaka sorunlarla karşı karşıya kalacaktır. Bunun için özel banka şubelerinin kurulması da dahil birçok seçenek değerlendiriliyor" dedi.

Suriye'deki projelerin yürütülmesinde malzeme temininin temel sorun olduğunu söyleyen Emini, bu ihtiyacın İranlı şirketler tarafından karşılanacağına işaret etti.

İranlı Bakan Yardımcısı, "Suriye'nin yeniden inşası pazarına girmeli ve bu fırsatı kaçırmamalıyız. İran hükümeti, dış pazarlara açılmaları için ilk defa müteahhitlere böyle bir zemin hazırlıyor. Bu çok uygun bir fırsattır ve elden kaçırılmamalıdır" değerlendirmesinde bulundu.