Barzani ve Almanya Savunma Bakanı'ndan önemli açıklamalar

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, aralarında askeri ve diplomatik yetkililerin de bulunduğu heyetle birlikte Kürdistan’ı ziyaret etti.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, aralarında askeri ve diplomatik yetkililerin de bulunduğu heyetle birlikte Kürdistan’ı ziyaret etti. 

Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani tarafından karşılanan Leyen, Kürdistan Başkanı Mesut Barzani ile bir görüşme gerçekleştirdi, görüşme sonrasında basın açıklaması yapıldı.

"Bu dördüncü defadır Değerli Von der Leyen hanım Kürdistan'ı ziyaret ediyor, bunun önemli bir anlamı var. Bunun anlamı şudur; Almanya Kürdistan halkının arkasındadır, Peşmerge'nin arkasındadır, Peşmerge'nin teröristlere karşı çaba, mücadele ve ödediği bedellere saygı duyuyor." diyen Başkan Barzani Almanya'nın bu ziyaretini değerli bulduğunu söyleyerek, bu ziyaretin başarı ile sonuçlanmasını diledi.

"Bu görüşme diğer tüm görüşmeler gibi her iki taraf için önemli olan konularda fikir alışverişi için çok önemli bir imkan doğurdu.  Şimdi tüm taraflar için en önemli konu Musul'un kurtarılması" diyen Başkan Barzani, "Onların görüşlerini aldık, biz de kendi görüşlerimizi detaylı olarak anlattık" şeklinde konuştu.

"Almanya'nın Peşmergeye verdiği destek çok etkili oldu, meydanda dengeleri değiştirdi" diyerek Almanya'nın desteğinin önemine vurgu yapan Barzani "Almanya'nın Musul operasyonu için vereceği destek aynı etkiyi göstereceğini umuyorum" dedi. 
Başkan Barzani Kürdistan halkı ve Peşmerge adına teşekkürlerini sunarak başarılar diledi.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de açıklamasında "Sayın Başkan, Bizi böylesine sıcak karşıladığınız için çok teşekkür ediyorum" diyerek Kürdistan ile Almanya arasındaki ortaklığının önemine vurgu yaptı.

Von der Leyen, "DAİŞ'e karşı işbirliği yapmamız kordinasyonumuzun daha güçlü olmasını sağladı" diyerek, "Geçmişte işbirliği içinde yaptıklarımızı ve gelişmeleri ele aldık, siyasi ve ekonomik durumu ele aldık, mültecilerin alınmasından bahsettik" dedi.

Peşmerge'ye silahların verilmesini konusunu konuştuklarını açıklayan Leyen, "Almanya olarak 10 binden fazla peşmerge eğittik, silah ve mühimmat olarak 90 milyon Euro'luk destek verdik" dedi.

Peşmergenin DAİŞ'i durdurmakla yetinmediğini, yenilgiye uğratarak gerilettiğini, bölgeleri ellerinden aldığını söyleyen Leyen bu başarı karşısında saygıyla eğildiğini söyledi.