Musul Valisi’nin görevden alınmasına onay

Irak Parlamentosu, Musul Valisi Nofel Hammad Agub ve yardımcılarının görevden alınması yönünde oy kullandı.

K24 - BAĞDAT

Irak Parlamentosu, Musul Valisi Nofel Hammad Agub ve yardımcılarının görevden alınması yönünde oy kullandı.

Oylama, Başbakan Adil Abdulmehdi’nin parlamentoyu bu yöndeki yetkisini kullanmaya çağıran yazılı bir açıklama yapması sonrasında düzenlendi.

Irak Parlamentosu, Musul’daki feribot kazasını görüşmek için gerçekleştirdiği oturumda Başbakan Adil Abdulmehdi’nin önerisi üzerine Musul Valisi Nofel Hammad Agub ile yardımcıları Abdulkadir Sincar ve Hasan Allaf’ı görevden alma kararı aldı.

KDP’DEN UZAKLAŞTIRMAYA DESTEK

Irak Parlamentosu’ndaki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Grubu da Musul Valisi Nofel Hammad Agub ve yardımcılarının görevden alınmasına destek verdi

K24’e konuşan KDP Parlemnteri Viyan Sabri, KDP grubu olarak Musul Valisi Nofel Hammad Agub ve yardımcılarının görevden alınmasıyla ilgili oturumda ‘evet’ oyu kullandıklarını söyledi.

Sorumluların yargılanması gerektiğini belirten Sabri, “KDP olarak, Musul’da durumun daha iyi gitmesi yönündeki tüm çabaları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı açıklamasında, valinin ‘görev ve sorumluluklarının yerine getirilmesinde apaçık ihmal ve görevi kötüye kullanma’ suçlarının işlendiğini ve valinin kamu kaynaklarını kötüye kullandığı yönünde kanıtlar bulunduğunu belirtmişti.

Dicle Nehri’nde geçtiğimiz perşembe günü alabora olan feribotta, çoğunluğu yüzme bilmeyen kadın ve çocuklar ölmüştü. Kazanın ertesi günü olay yerine giden vali onlarca kişi tarafından protesto edilmiş, protestocular taş atarken Nofel Hammad Agub olay yerinden arabasıyla uzaklaştırılmıştı. Nofel Hammad Agub'un arabası iki kişiye çarpmış, biri hastaneye kaldırılmıştı.

Irak'ın Musul kentinde, Newroz kutlamaları kapsamında turistik Umm Rabaen adasına giden yolcuları taşıyan feribotun Dicle Nehri'nde batması sonucu en az 100 kişi hayatını kaybetmişti.