Ezidilerden PKK’ye çağrı

Şengal Dağı eteklerindeki Şerfedin Mezargahı’nda bir araya gelen Ezidi ruhani lideri ve önde gelenleri, düzenlenen konferansta yaptıkları açıklamalarla Şengal’in kaderinin Ezidilerin eline bırakılması ve statüsünün Ezidilerce tayin edilmesi talep etti ve PKK’ye bağlı silahlı güçlerin Şengal Dağı’nı...

Şengal Dağı eteklerindeki Şerfedin Mezargahı’nda bir araya gelen Ezidi ruhani lideri ve önde gelenleri, düzenlenen konferansta yaptıkları açıklamalarla Şengal’in kaderinin Ezidilerin eline bırakılması ve statüsünün Ezidilerce tayin edilmesi talep etti ve PKK’ye bağlı silahlı güçlerin Şengal Dağı ve kent merkezini terk etmelerini istedi.

Ezidi önde gelenlerinin yaptı açıklamalarda, Şengal Dağı’nın ikinci bir Kandil yapılmasına izin verilmeyeceği vurgulandı. Ezidi Kürtler, Şengal’in vilayet yapılması ve Kürdistan’a bağlanmasını talep ederek kentlerinin kaderini kendilerine bırakılmasını istedi.

K24’e konuşan Şengal’deki Ezidi Peşmergeler Komutanı Kasım Şeşo, Şengal Dağı’nın eteklerindeki Şerfedin Mezargahı’nda düzenlenen konferansa çok sayıda Ezidi temsilcisinin katıldığını ve önemli sonuçlar alındığını söyledi.

Şeşo, PKK’ye bağlı silahlı grupları kastederek Şengal’e sonradan gelenlerin yaptıkları yardımlardan ve verdikleri mücadeleden ötürü teşekkür ettiklerini ancak oraları terk etmelerinin zamanının geldiğini sözlerine ekledi.

Şeşo sözlerini şöyle sürdürdü: “PKK Şengal Dağı’nda kamp kurmaya hazırlanıyor. İkinci bir Kandil’i inşa etmek istiyor. Bu, Ezidiler tarafından kabul edilebilir bir şey değil. Şengal Dağı biz Ezidiler için kutsaldır, bir askeriyeye dönüştürülmesini istemiyoruz. Kendilerine kardeşçe sesleniyor ve Şengal’i terk etmelerini istiyoruz. Şengal’i Ezidilerin kendisi koruyacak.”

Konferansta konuşan isimler arasında yer alan Şengal Kaymakamı Mehma Halil ise “Nasıl ki YPG savaşçıları, uluslararası güçlerin baskısından sonra Minbic’ten çıkmak zorunda kaldıysa aynı yöntemle PKK’nin Şengal’i terk etmesi de sağlanmalı.” ifadesini kullandı.

Konferansta konuşanlar ayrıca Ezidilerin birlik olup uluslararası arenada Ezidilerin taleplerinin dile getirilmesinin önemini de vurguladı.