K24 ÖZEL - Türkiye - ABD temaslarının detayları

ABD ile Türkiye arasındaki temasları değerlendiren uzmanlar, görüşmelerin Suriye’de oluşturulacak güvenli bölge ve S-400 hakkında olduğunu belirtti.

K24 - ANKARA

ABD ile Türkiye arasındaki temasları değerlendiren uzmanlar, görüşmelerin Suriye’de oluşturulacak güvenli bölge ve S-400 hakkında olduğunu belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Nisan’da ABD Başkanı Donald Trump’la telefonla yaptığı görüşmede, S-400 konusunda ortak bir komisyon kurulması konusunu konuşmuştu.

İki lider arasındaki görüşmenin detaylarıyla ilgili açıklama yapan Beyaz Saray, “İki lider, ticareti arttırma noktasındaki ortak arzu, Suriye'nin kuzeyine ilişkin güvenlik endişelerine yönelik müzakerelerde sağlanan ilerleme ve Türkiye'nin planlanan S-400 füze savunma sistemi alması dahil ikili ilişkiler hakkındaki birçok konuyu ele aldı” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan, Erdoğan - Trump görüşmesinden sonra, önceki gün Türkiye’ye giden ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la bir araya geldi.

Jeffrey - Kalın arasındaki görüşmede Suriye’de güvenli bölge oluşturulması, Minbic yol haritasının hayata geçirilmesi ve İdlib Mutabakatı gibi başlıklar müzakere edildi.

İMER: ANKARA VE WASHINGTON FARKLI DÜŞÜNÜYOR

Söz konusu telefon görüşmesi ve ziyaretle ilgili K24’ün sorularına yanıt veren Anka Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sencer İmer, Türkiye ile ABD çıkarlarının birbirinden farklı olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

“ABD ile Türkiye, Suriye, Akdeniz’in doğusu, YPG’nin Minbic ile Fırat’ın doğusundaki varlığı ve güvenli bölge gibi konularda birbirinden farklı düşünüyor. Ankara ve Washington bu konularda anlaşamazken, güvenli bölgeyi nasıl oluşturacaklar?”

Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) de değinen İmer, “ABD, YPG’ye desteğini sona erdirmeden bu konuda anlaşmaları mümkün değildir. Yapılan ziyaret ve temaslar ise diplomatik ilişkilerin sürdürülmesiyle ilgilidir” diye konuştu.

STOLTENBERG’İN TÜRKİYE ZİYARETİ

Öte yandan, Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve müttefik 29 ülkenin NATO nezdindeki daimi temsilcilerinden oluşan Kuzey Atlantik Konseyi'nin (NAC), Akdeniz Diyaloğu'nun (AD) 25'inci kuruluş yıl dönümü çerçevesinde, AD ortaklarının temsilcilerinin de katılımıyla 6-7 Mayıs'ta Türkiye'yi ziyaret edeceği belirtildi.

Stoltenberg’in Türkiye ziyaretini K24’e değerlendiren Uluslararası İlişkiler Uzmanı Deniz Altınsoy, şöyle konuştu:

“ABD ve Türkiye iki ortak ülke olarak güvenli bölge oluşturma konusunda anlaştı. Ancak Washington’ın Avrupa’daki ortakları, şu ana kadar güvenli bölgenin oluşturulması konusunda olumlu bir geri dönüş yapmış değil. Ayrıca Türkiye NATO’nun işbirliğiyle S-400 hava sistemlerini ve F-35 savaş uçaklarını alacak. Jens Stoltenberg bu nedenle Türkiye’yi ziyaret edecek.

S-400 ANLAŞMASI

Rusya ile Türkiye, Aralık 2017'de S-400 füze savunma sistemi satışı için anlaşma imzalamıştı.

Ancak başta ABD olmak üzere bazı NATO ülkeleri Türkiye'ye tepkili.

Aralık ayında ise Pentagon’a bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, Türkiye'ye 3,5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sisteminin satışını onaylamıştı.