Demokrasi anketi: İşte sınıfta kalan ülkeler
HABER MERKEZİ
Dünya genelinde yapılan bir çalışmada 27 ülkeden 12'sinde demokrasinin işleyişinden memnun olmayanların oranının yüzde 50'yi geçtiği ortaya çıktı.
Pew Research Center'ın 2018'de yaptığı anket çalışması baz alınarak hazırlanan rapora göre, 27 ülke ortalamasında insanların çoğu demokrasinin işleyiş şeklinden memnun değil.
Çalışma yapılan ülkeler arasında 12'si demokrasinin işleyişine yönelik çoğunlukla olumsuz görüş bildirdi. Meksika, Yunanistan, İspanya, Tunus ve Güney Afrika demokrasinin işleyişinden en az memnun ilk 5 ülke, onları sırasıyla Arjantin ve Nijerya izliyor. Türkiye ise araştırmaya dahil edilen ülkeler arasında yok.
27 ülke arasında demokrasinin işleyişini en çok beğenenler ise İsveç'te. İsveçlilerin yüzde 69'u ülkelerindeki demokrasiden memnun iken yüzde 30'u memnun olmadığını belirtiyor.
Rapora göre insanların demokrasiye ilişkin görüşlerinde bazı kriterler rol oynuyor:
Araştırmaya göre, ülkelerindeki ekonomik durum ile ilgili fikirleri demokrasiye ilişkin görüşleriyle kuvvetli biçimde bağlantılı.
Demokrasinin işleyişinden tatmin olmadığını söyleyenlerin çoğunlukta olduğu ülkelerin 9'unda, mevcut ekonomik durumunun kötü olduğunu söyleyenlerin en az 3'te 2'si demokrasiden de memnun değildi.
İnsanların seçilenlere yönelik tutumları da ülkelerindeki demokrasiye yönelik tutumlarını belirleyici faktörlerden.
Demokrasinin işleyişinden memnun olmayanların çoğunlukta bulunduğu ülkelerdeki insanlar aynı zamanda "seçimle gelen yetkililer sıradan insanların düşüncelerini önemsiyor" seçeneğine olumsuz yanıt verdi.
Araştırma, siyasi yolsuzluk algısının da demokrasiden memnun olmayanların ortak noktası olduğunu ortaya koydu. Bu demokrasinin işleyişini beğenmeyen 12 ülkedeki insanlara göre "yolsuzluğa karışmış siyasi" oranı çok fazla.
Araştırmanın elde ettiği bir başka bulguya göre ise bu 12 ülkeden 7'sinde insanların çoğu seçimleri kim kazanırsa kazansın, çok fazla değişim olmayacağını düşünüyor.
Pew Research Center ayrıca, demokrasinin işleyişinden memnuniyetsizlik oranının bir önceki seneye göre arttığını öne sürüyor.