Esad: Ilımlı muhalifler bir hurafeden ibaret

Esad, ABD ve Avrupa tarafından Suriye'deki bazı silahlı güçlere karşı kullanılan "ılımlı muhalif" tabirinin hurafe olduğunu ve bu nedenle batının Suriye'deki 'terör örgütlerini' birbirinden ayırmakta zorluk çektiğini söyledi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Suriye'deki bulunan bazı silahlı güçlere karşı kullanılan "ılımlı muhalif" tabirinin hurafe olduğunu ve bu nedenle batının Suriye'deki terör örgütlerini birbirinden ayırmakta zorluk çektiğini söyledi. 

Danimarkadan TV2 Kanalına vediği bir röportajda Suriye'eki gelişmelere ilişkin değerlendirme ve açıklamalarda bulunan Esad, Batı'nın aslında Suriye'deki terör örgütlerini birbirinden ayırmak istemediğini iddia ederek, Rusya'nın  “ılımlı muhalefet varsa eğer, sizden ılımlılarla radikal İslamcıları ayırmanızı istiyoruz”  talebinin Avrupa ve Amerika tarafından bu yüzden gerçekleştirilmediğini söyledi. Avrupa ve ABD tarafından tanımlanan ılımlı muhalefetin Suriye'de bir karşılığı olmadığını ifade eden Esad, "Suriye'de onların tanımladığı gibi bir ılımı muhalefet yok. Bu yüzden terör gruplarını birbirinden ayırmakta başarılı olamayacaklar" dedi.

Suriye'deki ateşkesin başarısız olması veya  uygulanmaması halinde durumun daha da kötüleşeceğini ifade eden Esad, Avrupa ülkelerinin ABD'den bağımsız bir tutum sergilemekte cesaretsiz olduğunu söyledi. Suriye'nin Avrupaya aldığı tavrın, Avrupa'nın uyguladığı politikalar sonucunda ortaya çıktığını belirten Esad, "Avrupa ülkeleri, ABD'nin 2003 yılındaki Irak işgalinden bu yana kendilerine has bir tutum sergileyemiyor. Tamamen ABD'nin politikalarını izliyorlar. Şu anki durum gösteriyor ki Avrupa ülkeleri tek başlarına karar alma ya da tutum sergileme cesaretine sahip değil" dedi.

Halep'te yaşanan savaş ve insani drama yönelik sorulara da cevap veren Esad, her savaşta kişisel hataların ve sivil kayıpların olabileceğini ancak Halep'te yaşananların Suriye hükümeti aleyhine manipüle edildiğini iddia etti.  

Suriye'deki savaş sırasında kendisinin yaptığı bazı kişisel hataları olduğunu ve bunu kabul ettiğini söyleyen Esad, "Fakat Suriye hükümetinin herhangi bir hastane veya okulu bombaladığı veya sivilleri hedef aldığı doğru değildir" dedi. ABD'nin El Nusra'yı kullandığını iddia eden Esad, " El Nusra ABD'nin Suriye'de oynadığı bir oyun kartıdır" ifadelerini kullandı. 

Suriye toprakları teröristlerden tamamen temizlenene kadar savaşacaklarını belirten Esad, ABD’nin Suriye’de çatışmaların durdurulması konusunda Rusya ile görüşmelerini askıya almasının "esef verici bir durum" olduğunu söyledi.