Yıldırım: Fırat'ın doğusu için de gerekeni yaparız

Yıldırım, YPG'nin bulunduğu Fırat'ın doğusuna işaret ederek, "Fırat'ın batısı diyoruz ama eğer terör eylemleri Fırat'ın doğusunda da devam ederse orası için de gereğini yaparız." ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım, TBMM'de gerçekleştirilen AK Parti grup toplantısında partililere hitap etti. Yıldırım, ABD Başkan adayı Hillary Clinton'ın "Seçilirsem Suriye'deki Kürtleri silahlandırırım" açıklamasına tepki göstererek, "Bu açıklamayla, endişelerimizin ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı" dedi. Suriye ile olan hudutları koruyacaklarını ifade eden Yıldırım, YPG'nin bulunduğu Fıraat'ın doğusuna da işaret ederek, "Fırat'ın batısı diyoruz ama eğer terör eylemleri Fırat'ın doğusunda da devam ederse orası için de gereğini yaparız." ifadelerini kullandı.

 

Yıldırım'ın konuşmasından önemli satırbşları şöyle:

Clinton'a 'PYD' cevabı

"ABD'de seçimler yaklaşıyor. Demokratların adayı Hillary Clinton seçilirse bölgedeki Kürtleri, terör örgütlerini silah dağıtarak destekleyeceğini söyledi. ABD bizim müttefikimiz değil mi? Silahla desteklemek ne demek oluyor? Zaten uzun süredir PKK’nın uzantısı PYD/YPG’ye silah vererek sözde DEAŞ’la mücadele ediyor. Dünyanın neresinde görülmüş bir terör örgütüyle başka terör örgütüyle mücadele etmek? Ne kadar ahlâki, etik ve doğrudur? Bu açıklamasıyla endişelerimizin ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı."

'Fırat'ın doğusu için de gerekeni yaparız"

"Fırat'ın batısı diyoruz ama eğer terör eylemleri Fırat'ın doğusunda da devam ederse orası için de gereğini yaparız. Hiç kimse şunu unutmasın. 911 kilometre Suriye ile bizim hududumuz var. Her karşını güvenli hale getirmek, terör unsurlarından temizlemek bizim boynumuzun borcudur. Suriye'de, Irak'ta yaşayan Kürt kardeşlerimizle bizim derdimiz yok. Tıpkı Türkiye'deki Kürt kökenli vatandaşlarımız gibi. Bizim derdimiz onların huzurunu bozan, hayatını zehir eden alçak terör örgütleriyledir. Kimse bize 'Kürtlere karşı operasyon çekiliyor' safsatasını anlatmasın. Türkiye'nin Kürtler için ne yaptığını Kobani'ye gidin bakın. Irak'la Suriye'yle ne gönül bağı ne fiziki bağı olmayan birçok ülke orada cirit atarken, ülkemizin güvenliğini sağlamak için bizim oradaki varlığımıza laf edenler, kusura bakmasın abesle iştigal ediyorlar. Asla ve asla ülke güvenliğimizi, milletin can ve mal emniyetini tehlikeye atacak hiçbir oldu bittiye bölgede izin vermeyeceğiz"

Musul opersyonu
"Bugünlerde Musul'da planlanan operasyonların DEAŞ'ın Musul'dan çıkarılmasıyla sınırlı olması gerektiğini tüm dostlarımıza anlattık. Eğer siz DEAŞ'ı çıkardıktan sonra Musul'da demografik yapıyı değiştirmeye kalkarsanız çok büyük bir iç savaşın, büyük bir mezhep savaşının da ateşini fitillemiş olursunuz. Bizim uyarımız budur. Bizim Başika'da varlık sebebimiz de budur. Müslüman kanının dökülmemesi ve mezhep savaşlarının hortlatılmamasıdır"