Esad: Deliller sunulmadan Bağdadi’nin öldürüldüğüne inanmayacağız

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Kürtlerin kontrolündeki bölgelerde devlet otoritesini yeniden kuracaklarını söyledi.

HABER MERKEZİ

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Kürtlerin kontrolündeki bölgelerde devlet otoritesini yeniden kuracaklarını söyledi.

Dün Suriye devlet televizyonuna konuşan Esad, nihai hedeflerinin "ABD askerlerinin aniden çekildiği, Kürtlerin kontrolündeki bölgelerde devlet otoritesinin yeniden kurulması" olduğunu, bu sırada "sahada oluşan yeni gerçekliğe saygı duyulacağını" söyledi.

Esad, "Bu gelişmeyle istediğimiz şeyi tamamen başarmış olmayabiliriz. Ancak yakın gelecekte bu bölgenin tamamen özgürleştirilmesini sağlayacağımızı umuyoruz" dedi.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) bulunduğu alanlarla ilgili konuşan Esad, “Bu bölgelerde devlet otoritesi sağlanırken, sahadaki yeni gerçekliğe saygı duyulacağını” ifade etti.

Esad, Kürtlerden ellerindeki, büyük çoğunluğu ABD'den gelen silahları Suriye ordusuna hemen teslim etmelerini istemeyeceğini, Suriye ordusunun öncelikle bu bölgelerde kontrolü sağlayacağını belirtti.

Esad, Türkiye ile Rusya'nın ortak devriyeleri için "geçici" ifadesini kullanarak, "Nihai ve stratejik hedeflerle taktik yaklaşımları birbirinden ayırmalıyız" dedi.

Esad, Türkiye’nin kontrolüne giren Rojava’nın Girî Spî ve Serêkaniyê bölgeleri için "Ankara'nın aldığı toprakları da en nihayetinde Suriye ordusu geri alacak" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın petrol sahalarında askerlerini tutmaya devam edeceği açıklamasına da değinen Esad, "Bu, Washington'ın aslında sömürgeci bir güç olduğunun göstergesi" dedi.

Esad, terör örgüt DAİŞ’in lideri Bağdadi’nin öldürülmesiyle ilgili olarak, “Bağdadi’nin yok edilmesi konusunda Amerikan kurumlarıyla hiçbir temasımız olmadı. Daha da önemlisi, bu operasyonun gerçekten olup olmadığını bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.