Esad’dan ‘DSG’yle anlaşma’ açıklaması

Kürtlerden, hükümet güçlerinin bir parçası olmalarını istediğini söyleyen Esad, Kürtlerden bazılarının kabul ettiğini, bazılarının ise reddettiğini ifade etti.

HABER MERKEZİ

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Demokratik Suriye Güçleri’yle (DSG) yapılan anlaşmayla ilgili, “Ordumuz artık çok daha güçlü, DSG’yle yönetim paylaşımını reddettik” dedi.

Beşar Esad, RT Arapça’ya verdiği röportajda, Kürtler ve Şam arasında varılan anlaşmayı değerlendirdi.

“DSG’yle, Kürt bölgelerinin tamamının hükümetin egemenliği altına girmesi temelinde anlaşma yapıldı” diyen Esad, anlaşmanın ayrıca, Türkiye’nin saldırılarını önlemek için Kürt güçlerinin sınır hattından çekilmesini kapsadığını söyledi.

Kürtlerden, hükümet güçlerinin bir parçası olmalarını istediğini söyleyen Esad, Kürtlerden bazılarının kabul ettiğini, bazılarının ise reddettiğini ifade etti.

Esad, “Temel sorun, Halk Savunma Birlikleri (YPG) adıyla askeri güç kuran ve PKK’yle bağlantılı olan PYD’yledir” dedi.

Kürtlerin büyük bir bölümünün Şam’a ilişkilerinin iyi olduğunu savunan Esad, “PYD’ye bağlı olanlar hariç birçoğu hükümeti destekliyor. PYD Amerika tarafından destekleniyor, birlikte petrol çalıp kaçak yollarla götürüyorlar” ifadelerini kullandı.

Esad ayrıca, ABD’nin Suriye’den çekilmesinin PYD’yi kızdırdığını belirtti.

2021 yılında yapılması öngörülen cumhurbaşkanlığı seçiminin her adaya açık olacağını ve bu seçimde birçok adayın yarışacağını söyleyen Esad, “Geçen sefer üç adaydık, bu sefer ise ne kadar kişi aday olmak istiyorsa o kadar kişi olacak. Birçok aday olacak” diye konuştu.

SURİYE’NİN YENİDEN İNŞASI

Esad, yaşanan uzun süreli savaşın ardından Suriye'nin yeniden inşası konusunda yeterli insan kaynağına sahip olduklarını belirterek, “Ülkemizi yeniden inşa etmek konusunda yeterli insan kaynağımız bulunuyor. Ayrıca, yaptırımlar konusunda da endişelenmiyorum ve Çin, Rusya ve İran gibi dost ülkeler bu yeniden inşa sürecinde kesinlikle önceliğe sahip olacaklar” dedi.

Esad ayrıca, Suriye'nin karşısında duran hiçbir ülkenin yeniden inşa sürecinde yer alamayacağını da vurguladı.