İran’dan ABD’ye yaptırım tepkisi

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, ABD tarafından, internet kesintisinden sorumlu tutularak yaptırım listesine alınmasına tepki gösterdi.

HABER MERKEZİ

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, ABD tarafından, internet kesintisinden sorumlu tutularak yaptırım listesine alınmasına tepki gösterdi. 

Cehromi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Trump'ın masallarına dayanarak yaptırım uygulanan kişilerden oluşan kulübün tek üyesi ben değilim. Benden önce İran'ın Bilgi İşlem Teknolojileri, geliştiriciler, kanser hastaları ve Epidermolysis bullosa (kelebek hastalığı) hastası çocuklar oradaydı."

Cehromi, Washington'un Tahran'a uyguladığı yaptırımları "ekonomik terörizm" olarak niteledi. 

Cehromi, "İnternet erişimini savunmaya devam edeceğim ve ABD'nin İran'ın gelişmesini engellemesine izin vermeyeceğim" dedi.

ABD Hazine Bakanlığı, İran'daki protestolarda internet erişim engeli nedeniyle İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi'ye yaptırım uyguladığını dün duyurmuştu.

TRUMP: DENGESİZ BİR HALE GELDİ

İran'da benzin fiyatına getirilen zamma karşı protestolarda 'şiddetin yayılmasını önleme' gerekçesiyle bazı yerlerde kapatılan internet erişimiyle ilgili Twitter hesabından açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, şunları söylemişti:

“İran o kadar dengesiz hale geldi ki, rejim bütün bir internet sistemini kapattı. Böylece İran halkı ülke içinde yaşanan muazzam şiddet hakkında konuşamaz hale getirildi.”

İran'daki protestolar nedeniyle kesilen internet erişiminin yeniden sağlanmasının ardından, ülke liderini seçme ve denetleme görevine sahip Uzmanlar Meclisi, yabancı sosyal medya uygulamalarının yasaklanması yönünde karar çıkardı.

İran'da Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı yasak.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçen cuma günü başlayan protestoların durduğunu açıklamıştı.

Ruhani, benzin fiyatlarına getirilen zammın ardından başlayan protestoların arkasında ABD, İsrail ve Suudi Arabistan olduğuna işaret ederek “İran halkı yine tarihi bir sınavda başarılı oldu ve düşmanlara izin vermeyeceklerini gösterdi” ifadelerini kullandı.

İran dini lideri Ali Hamaney de protestoların halk tarafından örgütlenmediğini savunarak, “Son olaylar bir halk hareketi değil, güvenlik konusuydu” demişti.