İran’dan Japonya’ya: Asker göndermenizi istemiyoruz

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Arakçi, Japonya'nın denizlerde seyir güvenliğini sağlamak üzere Ortadoğu'ya Öz Savunma Kuvvetleri güçlerini gönderme planını desteklemediklerini söyledi.

HABER MERKEZİ

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Arakçi, Japonya'nın denizlerde seyir güvenliğini sağlamak üzere Ortadoğu'ya Öz Savunma Kuvvetleri güçlerini gönderme planını desteklemediklerini söyledi.

Körfez sularındaki gemilere saldırı haberleriyle gündeme gelen Ortadoğu’daki sularda seyir güvenliği konusunda İran'dan açıklama geldi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, Japon kanalına verdiği röportajda, Japonya'nın denizlerde seyir güvenliğini sağlamak üzere Ortadoğu'ya Öz Savunma Kuvvetleri birliklerini gönderme planını desteklemediklerini söyledi.

Tahran'ın Japonya'nın nihai kararını beklediğini kaydeden Arakçi, bölgedeki herhangi bir yabancı kuvvetin varlığının istikrar, güvenlik veya barışı artırmaya yardımcı olacağına inanmadıklarını belirterek, İran'ın tutumunun daha önce Japonya Başbakanı Şinzo Abe'ye iletildiğini de ekledi.

Arakçi, Ortadoğu’daki gerginliklerin artmasının temel nedeninin ABD'nin politikaları olduğunu savundu.

JAPONYA: İRAN’I BİLGİLENDİRDİK

Japonya, Basra Körfezi'nde seyrüsefer güvenliğinin sağlanması amacıyla bölgeye askeri güç gönderme planına ilişkin Tahran yönetimini bilgilendirdiğini duyurdu.

Kyodo haber ajansına göre, Japonya Kabine Baş Sekreteri ve Hükümet Sözcüsü Yoşihide Suga, Başbakan Şinzo Abe'nin dün İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi ile başkent Tokyo'da bir araya geldiği görüşmede Basra Körfezi'ne askeri güç gönderilmesi konusunun ele alındığını açıkladı.

Başbakan Şinzo Abe'nin, İran'ın Basra Körfezi'ndeki ticari gemilerin seyrüsefer güvenliğinin korunmasına ilişkin yükümlülüklerini Arakçi'ye hatırlattığını aktaran Suga, "Bilgi toplama kapasitesini artırmak ve ticari taşımacılık operasyonlarının güvenli şekilde gerçekleşmesini sağlamak için Japonya Öz Savunma Kuvvetleri'ni Ortağoğu'ya göndermeyi düşündüğümüzü açıkladık" ifadelerini kullandı.

Suga, Japonya'nın İran ile yakın koordinasyonunu sürdürdüğünü de ifade etti.

SEYİR GÜVENLİĞİ KRİZİ

Hürmüz Boğazı, İran ve ABD arasında artan gerginliğin gölgesinde, geçtiğimiz mayıs ve haziran aylarında Körfez sularındaki tankerlere yönelik saldırı haberleriyle gündeme gelmiş, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, 9 Temmuz'da yaptığı açıklamada, “Birkaç ülke ile Hürmüz Boğazı ve Bab’ül Mendep Boğazı’nda deniz güvenliğini sağlayacak bir ittifak için temas halindeyiz" ifadelerini kullanmıştı.

Japonya Savunma Bakanı Takeshi Iwaya ise Japonya’nın ittifaka asker gönderme planının olmadığını belirterek, farklı çözüm yollarının masada olduğu sinyalini vermişti. Son olarak, Japonya'nın ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona katılmayarak, bölgeye kendi Öz Savunma Kuvvetleri güçlerini gönderme kararı aldığı kamuoyuna yansımıştı.