Esad'ın amcası Fransa'da yargılanacak

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın amcası Rıfat Esad, Fransa'nın başkenti Paris'te para aklama suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak.

HABER MERKEZİ

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın amcası Rıfat Esad, Fransa'nın başkenti Paris'te para aklama suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın amcası eski Suriye Devlet Başkan Yardımcısı Rıfat Esad (82), "Suriye devlet fonlarını yasa dışı yollardan kullanarak emlak imparatorluğu kurmak" suçlamasıyla Fransa'da yargılanacak.

Rıfat Esad'ın sahibi olduğu emlak şirketiyle ilgili 2014'te yapılan şikayet üzerine Fransız yetkililerin soruşturma başlattığı kaydedildi.

Fransız makamlarının, soruşturmaları sonuçlandırmasının ardından Esad'ın amcasının yargılanmasına karar verdiği belirtildi.

1982’de Hama’daki Müslüman Kardeşler ayaklanmasını bastırma yöntemleri nedeniyle ‘Hama kasabı’ olarak anılan Rıfat Esad hakkında Fransa’da açılan soruşturma 2014 yılından beri devam ediyordu.

Fransız yargısı bu yıl, Rıfat Esad’ın 1984-2016 yılları arasında, Fransa’da 90 milyon euro değerinde bir emlak imparatorluğu üzerinden para aklama suçlamasıyla yargılanmasına karar vermişti. Suçlamalar arasında vergi kaçakçılığı da bulunuyor.

82 yaşındaki Rıfat Esad’ın, tıbbi sebeplerden ötürü mahkemeye gitmeyeceği açıklandı.

Fransa ve İngiltere’de yaşayan Rıfat Esad ise suçlamaları reddediyor. Beşar Esad’ın babası Hafız Esad’ın devlet başkanlığı döneminde başkan yardımcılığı yapan Rıfat Esad, 1984 yılında başarısız bir darbe girişimine kalkışmasının ardından Suriye’yi terk etmişti.

Avrupa’ya taşınmasından sonraysa, dört eşi ve 16 çocuğuyla sürdürdüğü lüks hayat dikkat çekmişti. Rıfat Esad’ın Paris’te biri 3 bin metrekare büyüklüğünde olmak üzere iki evinin, bir çiftliğinin, bir şatosunun ve Lyon’da da 7 bin 300 metrekarelik bir ofis binasının sahibi olduğu belirtiliyor.

Ailenin İspanya’da 695 milyon euro değerinde 507 adet mülkünün olduğu biliniyordu. İspanyol yetkililer, bu malvarlığına 2017 yılında el koymuştu.

Rıfat Esad ise bu malvarlığını Suudi kraliyet ailesinin hediyeleri aracılığıyla edindiğini savunuyor.