Pompeo’dan İran mesajı: Korkuyorlar

Twitter hesabında paylaşımda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’daki protestolara değinerek şunları söyledi:

HABER MERKEZİ

İran’daki protestolara değinen Mike Pompeo, “İran halkı, katledilen bin 500 kurbanı için yas tutma hakkına sahip ve rejim kendi vatandaşlarından korkuyor” dedi.

Twitter hesabında paylaşımda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’daki protestolara değinerek şunları söyledi:

“İran halkı, protestolar sırasında hayatını kaybeden bin 500 kurban için yas tutma hakkına sahip. İran rejimi kendi vatandaşlarından korkuyor. Rejim bir kez daha şiddete başvurdu ve interneti kapattı.”

İran’da gerçekleştirilen protestolarda yakınları öldürülen kişilerin sosyal medyada yaptıkları kayıplarını anma ve cinayetleri protesto etme çağrısının ardından ülkenin çeşitli bölgelerinde internete erişim engeli getirildiği medyaya yansıdı.

Devlet yetkilileri ve telekomünikasyon şirketleri erişim engeli getirilmediğini savundu.

Elbruz’da geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen protestolarda hayatını kaybedenlerden bir kişinin ailesi sosyal medyada bugün yapılması planlanan protestolar için çağrıda bulununca, toplumsal huzuru bozma suçlamasıyla gözaltına alındı.

İRAN’DAKİ PROTESTOLAR

ABD yaptırımlarının da etkisiyle ekonomik açıdan zor günler geçiren İran halkı, 15 Kasım'da benzine 3 kat zam yapıldığının açıklanmasının ardından ülkenin birçok kentinde protestolara başlamıştı.

Gösterilerde, birçok kentte kamu binaları, bankalar, benzin istasyonları ve marketler tahrip edilmiş, yaklaşık 7 bin kişinin gözaltına alındığı belirtilmişti.

Diğer yandan Uluslararası Af Örgütü, İran’da kasım ayında başlayan protestolarda 161 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.