ABD’nin Ortadoğu’da ne kadar askeri gücü var?

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'in ABD hava saldırısında öldürülmesinin ardından, Tahran'dan misilleme geldi.

HABER MERKEZİ

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'in ABD hava saldırısında öldürülmesinin ardından, Tahran'dan misilleme geldi.

İran ABD'nin Irak'taki iki üssünü vurdu. Saldırının ardından gözler ABD'nin Irak ve Ortadoğu'daki üslerine çevrildi.

Ortadoğu'da ABD'nin üsleri ve askeri gücü ne kadar? İşte cevabı:

Saddam Hüseyin rejimini devirmek için Mart 2003'te Irak'a müdahale eden ABD'nin, bu ülkede ve Kürdistan Bölgesi’nde toplam 9 askeri üssü var.

ABD, 2011'de Irak'tan çekilse de buradaki varlığını söz konusu askeri üslerle güçlendirdi. ABD'nin Irak ve Kürdistan Bölfgesi’nde halihazırda yaklaşık 5 bin askeri bulunuyor.

ABD, başkent Bağdat'ta Uluslararası Bağdat Havalimanı'daki Victory Askeri Üssü'nün yanı sıra buranın Taci bölgesinde de eğitim amaçlı Taci Askeri Üssü'ne sahip. Ülkenin batısındaki Anbar'da Habaniyye ve Aynu el-Esed adlı iki askeri üssü daha bulunan ABD, özellikle 2014 yazında DAİŞ saldırıları sırasında bu üsleri aktif şekilde kullanmaya başlamıştı.

Amerikan askerleri, Salahaddin vilayetindeki Beled Hava Üssü'nü de kullanıyor.

ABD, Kerkük'teki K1 Askeri Üssü'nün yanı sıra, Musul'da da askeri üslerle varlık gösteriyor. ABD güçlerinin Musul'da Kayarra (Geyyara) Askeri Üssü de mevcut.

BAŞKENT ERBİL’DE 2 ASKERİ ÜSSÜ MEVCUT

ABD Başkanı Donald Trump'ın, askerlerini Suriye'den çekme kararının ardından gündeme gelen Erbil'deki Harir Hava Üssü de ABD güçlerinin bulunduğu üsler arasında yer alıyor. ABD'nin Uluslararası Erbil Havalimanı'nında da bir askeri üssü söz konusu.

ABD, Erbil'deki Harir Hava Üssü'nü önce pistini genişletip daha sonra aktif bir şekilde kullanmaya başladı. Erbil'deki Harir, Irak'ın diğer bölgelerine göre DAİŞ tehdidinin çok az olduğu bir bölgede bulunması sebebiyle ABD için oldukça güvenli bir üs olarak görülüyor.

Güvenli olmasının yanı sıra Rojava ve Kürdistan Bölgesi’ni  birbirine bağlayan Peşhabur Sınır Kapısı'na sadece 227 kilometre mesafede yer alan Harir, ABD'nin Suriye sınırına en yakın askeri üssü konumunda.

İŞTE DİĞER ORTADOĞU'DAKİ ÜLKELERİNDEKİ ASKERİ GÜCÜ

BAHREYN

5’inci Deniz Filo Karargahı ve Üssü - 2 hava üssü- Üslerde 7 binden fazla asker bulunuyor

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ (BAE)

1 Hava üssü- Yaklaşık 3 bin 800 ABD askeri konuşlu

İSRAİL

2 Füze ve dinleme üssü

KATAR

El Ubeyd Hava Üssü- 1 lojistik üs- Yaklaşık 10 bin ABD askeri bulunuyor

KUVEYT

2 Hava üssü- 3 Kara üssü- ABD askerinin üslerdeki sayısı 15 binden fazla

MISIR

1 Hava üssü

ROJAVA VE SURİYE

12 Üs ve kamp- 2 bin ABD askeri bulunuyor

SUUDİ ARABİSTAN

1 Eğitim ve lojistik üs- ABD, Prens Sultan Askeri Üssü'nü aktif olarak kullanıyor

UMMAN

1 Hava üssü- Britanya'ya ait 2 hava üssü- ABD donanması limanları kullanıyor

ÜRDÜN

1 Hava üssü

ABD'nin Ortadoğu'da toplamda 50 binin üzerinde askeri personelinin olduğu belirtiliyor.