Kürt Dili ve Kültürü Ağı: Daha fazla Kürtçe…

Diyarbakır’da 2 günlük çalıştayın ardından bir bildiri yayımlayan Kürt Dili ve Kültürü Ağı, hem kurumsal olarak hem de gündelik yaşamda Kürtçe’nin daha fazla kullanılması vurgusu yaptı.

K24 - DİYARBAKIR

Diyarbakır’da 2 günlük çalıştayın ardından bir bildiri yayımlayan Kürt Dili ve Kültürü Ağı, hem kurumsal olarak hem de gündelik yaşamda Kürtçe’nin daha fazla kullanılması vurgusu yaptı.

22-23 Kasım’da Dil ve Kültürler Ağı adıyla ilan edilen çalışma grubu, 11-12 Ocak tarihlerinde farklı kesimlerden 300 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği çalıştay sonunda bir bildiri yayımladı.

Çalışma grubunun isminin Kürt Dili ve Kültürü Ağı olarak değiştirildiği belirtilen açıklamada, Ağı’n çalışma programı, yapacağı etkinlikler ve logosu gibi konular da belirlendi.

Çalıştayda; anadilde eğitim, ulusal kimlik, sivil faaliyetlerle ilgili kurallar, dilin gelişmesi önündeki engeller gibi konular detaylı olarak ele alındı.

Kürt dili ve kültürü üzerindeki asimilasyon politikasının sistematik olarak devam ettiği belirtilen açıklamada, etkili bir programa ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Çalıştayda Yayıncılar Masası, Yazarlar Masası, Kültür Masası, Sanat Masası, Dil ve Eğitim Masası, Meslek Odaları Masası, Hak ve Hukuk Dernekleri Masası, İş İnsanları Masası, Basın Masası, Akademisyen ve Sosyo-Linguistik Masası, Kadın Dernekleri Masası ve Çocuk Dernekleri Masası isimleriyle 12 tematik masa oluşturuldu. Oluşturulan masalarda temel konular ele alınarak raporlar oluşturuldu. Söz konusu masaların, çalışmalarını sürdüreceği, tespit ve önerilerini Kürt Dili ve Kültürü Ağı’na sunacağı ifade edildi.

Kürt dili ve kültürünün korunup geliştirilmesi için 2020 yılının “Baba Tahirê Hemedani Yılı” ilan edilip Kürtçe seferberliği için somut adımların atılması istendi. Bu amaçla yıl boyunca Kürt dili ve kültürü üzerinde konferans, panel, sempozyum ve çalıştayların düzenleneceği kaydedildi. 8 Mart, 21 Mart, 21 Şubat, 15 Mayıs gibi özel tarihlerde çeşitli çalıştayların da düzenlenmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Bundan sonra dil ve kültür alanındaki çalışmaların daha güçlü şekilde sürdürüleceği belirtilen açıklamada, sivil toplum kuruluşlarına ve siyasi partilere Kürt diliyle ilgili çalışmalara ağırlık verilmesi çağrısı yapıldı.