Kurtulmuş: Haşdi Şabi'nin Telafer'e girişi önlenecek

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Gündeme dair değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, Kışanak ve Anlı'nın tutuklanmasına ilişkin de açıklamada bulundu. Daha önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, "Bir PKK yöneticisi ele geçirildi. Verdiği bilgiler çerçevesinde güvenlik kuvvetlerimiz de birtakım yönlendirmeler yapacaktır" ifadelerine değinerek, Kışanak ve Anlı'nın tutuklanmasının bununla ilgisi olmadığını söyledi.

Kurtulmuş ayrıca başkanlık sistemi tartışmaları hakkında da konuşarak, mecliste yeterli çoğunluk bulunsa da referandum yapılacağını ifade etti.  "367’yi bulsak bile millete gideriz. 330’un altında olursa o adım atılmaz. 330’u aştığımız anda düğmeye basar adımı atarız." diyen Kurtulmuş, bunun için CHP'nin desteğini istedi.

Musul operasyonunda Şii milislerin Telafer'e operasyon düzenlenyeceğinin hatırlatılığı bir soru üzerine de Kurtulmuş, " Haşdi Şabi operasyonun içerisinde değildir. Haşdi Şabi’nin Musul’a girmesi önlenecektir." ifadelerini kullanarak, Türkiye'nin bu konuda hassas olduğunu söyledi.

Kurtulmuş'un açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Üst düzey PKK'li açıklaması 

"Sayın İçişleri Bakanımız bir PKK yöneticisi ele geçirildi demişti. Dile getirdiği isim operasyonlar açısında önemli bir isim. İfadesinde çok sayıda bilgi ortaya çıktı. Bu bilgiler çerçevesinde güvenlik kuvvetlerimiz de birtakım yönlendirmeler yapacaktır. Neleri söylüyor, bunları kamuoyuyla paylaşmak doğru olmaz. Ama önemli bir kişi olduğunu söyleyebiliriz. Açıklamalarının Kışanak’ın yargı süreciyle bir alakası yoktur”

"Başkanlık için millete gideceğiz’

"Türkiye'de anayasa çalışmaları yeni yapılmıyor, AK Parti geçtiğimiz hükümetler zamanında da yeni anayasaya yönelik çalışmalar yapmıştır. Birincisi çok kapsamlı bir anayasa değişiklik teklifi, ayrıca şu anda ihtiyaç olan temel meselelerle ilgili daha kapsamlı bir anayasa teklifi düzenlenmiştir. Anayasa diyince tek başıma gücümüz yetmiyor, diğer partilerinin tavırlarının ne olacağını görmemiz lazım. CHP'nin nasıl tavır takınacağı bizim atacağımız adımların içeriğini belirlemek ve takvim belirlememiz açısından önemli. Eğer konsensus gerekliyse o konsensusu ararız ve bu konsensusa ulaştıktan sonra takvimi işletmeye başlarız"

“330’a ulaşmak için başka partilerin görüşlerini dinleriz. 367’yi bulsak bile millete gideriz. 330’un altında olursa o adım atılmaz. 330’u aştığımız anda düğmeye basar adımı atarız.”

"Haşdi Şabi'nin Telafer'e girişi önlenecek"

“Musul operasyonu planlandığı şekilde devam ediyor. Türkiye’nin hassasiyetleri açık ve ortadadır. Türkiye operasyonu yakından takip ediyor. Musul operasyonunda halkın bu işin esası olması ve Musul’un esas statüsünün korunması asıl amaç olmalı."

Ninova Muhafızları operasyonunun içindedir. Haşdi Şabi operasyonun içerisinde değildir. Haşdi Şabi’nin Musul’a girmesi önlenecektir.

"Türkiye’nin Rakka operasyonuna ilişkin fikri açıktır. Musul operasyonu bittikten sonra, Fırat Kalkanı bittikten sonra yapılması askeri açıdan daha uygun olacaktır. Sahada bir askeri gereklilik var. Türkiye bunu yakinen takip ediyor. Diplomatik temaslarımızı sürdürmeye devam ediyoruz.”

"İdam getirilmesi gündemi"

"Sayın Cumhurbaşkanımız seçilmiş cumhurbaşkanı olarak halkın taleplerini ciddiye alarak konuşmuş ve kendi reyini başından belli etmiştir. Şimdi biz de AK Parti olarak bütün bunları ekendi aramızda değerlendiriyoruz. Ama idam cezasını tek başına getirecek güce sahip değiliz. Diğer partilerin de üzerinde tartışacağı bir konudur. Burada önemli bir şekilde idam kararına yönelik karar çıkarsa adım atılır. Toplumsal talep var, bunları değerlendirmek zorunda olan bir siyasi kanat var... Siyaset toplumun taleplerini yok sayarak yol alamaz. Dünyanın birçok yerinde de idam cezasının olduğunu biliyoruz, bu kamuoyunun talebi."

Cumhuriyet Gazetesine operasyon

"Şimdi şöyle düzeltelim; Cumhuriyet'in yazar kadrosuna yönelik değil Yenigün yayıncılık ve Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Yönetimi yani tüzel kişiliğe  yönelik 18.08.2016'da başlatılan bir soruşturmadır. Cumhuriyet gazetesine ve imtiyaz sahibi olan vakfa ilişkin savcılıkça başlatılan bir soruşturma var. Tüzel kişiliğe yönelik bir soruşturmadır, ağustos ayında başlatılmıştır. Dün itibariyle arama, el koyma ve gözaltı kararı verilmiştir. İlgili kişilerle ilgili bu işlemler başlatılmıştır. Devam eden bir hukuki süreç var. Bizim siyaset olarak bir söz söylememiz mümkün değil”