Nuceyfi: Kürtler Bağdat’ta aktif olmalı

Irak’ta Musul’un merkezini oluşturduğu Ninova Vilayeti eski Valisi Asil Nuceyfi, Kürtlerin Bağdat’taki yönetime katılması ve aktif olması gerektiğini söyledi.

Ercan DAĞ / İSTANBUL

Irak’ta Musul’un merkezini oluşturduğu Ninova Vilayeti eski Valisi Asil Nuceyfi, Kürtlerin Bağdat’taki yönetime katılması ve aktif olması gerektiğini söyledi.

K24’e konuşan eski Ninova Valisi Nuceyfi, Irak’ta yaşanan gelişmeler, yeni hükümetin kurulma çalışmaları, Kürtlerin Bağdat’ta oynayacağı rol ve gösterilerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

YENİ HÜKÜMET VE KÜRTLER

Nuceyfi, yeni hükümetin kurulması çalışmaları ve Kürtlerin katılımıyla ilgili şunları söyledi:

“Bağdat’ta nasıl bir hükümet kurulacak? Kürtlerin etkin katılımı ile nasıl bir hükümet kurulacak bu soruların sorulması lazım. Çünkü Irak yeni bir inşa sürecine giriyor. Eski aşamanın dışında yeni bir aşamaya girmiş durumda. Burada Kürtlerin katkısı olacak mı yoksa Kürtler bu meseleden uzak kalıp Kürdistan Bölgesi’ne mi çekilecek? Kürdistan Bölgesi’nin şu aşamada kararını vermesi gerekiyor. Aynı şekilde bazı Kürt partileri ve taraflarının Irak’taki gelişmelere daha fazla dahil olma eğiliminde olduğunu biliyorum. Ancak bu konuda ne kadar başarılı olacaklarını bilmiyorum.

Bağdat herhangi bir şey yapmaya güç getiremez önemli olan, Kürtler ne yapacak? Kürtler Bağdat’taki haklarını korumak için ne yapacaklar? Sorulması gereken soru bu. Kürtler en başta büyük bir fırsatı kaçırdılar. Şiileri Bağdat’ta tek başına karar almaya bıraktıklarında ve kendileri Bağdat’taki süreçten çekildikleri zaman, büyük bir fırsatı kaçırdıklarına inanıyorum. Haklarını elde etmek için bugün Kürtlerin Bağdat’a gitmesi ve hükümette ve siyasi güçler içerisinde aktif olarak yer almaları gerekir. Hakiki müttefikler aramaları lazım yani tek başına hareket etmemeleri gerektiğini düşünüyorum. Aksi şekilde konumlarının zayıflayacağını düşünüyorum.”

Kürtlerin Bağdat’taki konumunu güçlendirmeleri açısından Kürdistan Bölgesi için yeni bir fırsatın doğduğuna inandığını söyleyen Nuceyfi, Kürdistan Bölgesi’nin kendi konumunu Irak çerçevesinde şekillendirip güçlendirebileceğini belirtti.

“DAİŞ YENİDEN HAREKETE GEÇEBİLİR”

Nuceyfi, 2017 yılında son bulduğu ilan edilen ancak Irak’ta saldırılarını sürdüren DAİŞ’in yeniden harekete geçebileceği uyarısında bulundu:

“DAİŞ’in harekete geçmesi kolay onu İran harekete geçirebilir, Amerika harekete geçirebilir. Kim bu aşırılık yanlısı güçleri harekete geçiriyorsa geçirebilir. Bunun önü açık ve bu kolaylaştı. DAİŞ’in ortaya çıkmasına sebep olan gerekçeler ortadan kaldırılmış değil. Çıkışına neden olan sorunlar bitmiş değil. Bu aşamada DAİŞ bölgede rahat bir şekilde hareket edebilir diye düşünüyorum.”

SÜLEYMANİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİ

Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin İran için büyük bir kayıp olduğunu söyleyen Nuceyfi, “İran’a bağlı güçleri kontrol edip yönetiyor ve İran politikasını sahada uyguluyordu. İran’ın planlarını istediği şekilde hayata geçirebiliyordu. Süleymani’nin ölümünden sonra İran’a bağlı olan sahadaki güçlerin eylemleri bireyselleşecek çünkü bu örgütler başıboş hale geldi” dedi.

Nuceyfi şu değerlendirmede bulundu:

“Bana göre bu gruplar İran’ın direktiflerine artık bağlı kalmayacaklar ve kendileri bağımsız hareket edebilecekler artık. Bu da bölgede daha fazla kaotik bir durum ortaya çıkaracaktır. Yani Kasım Süleymani’nin hayattayken var olan kaostan daha fazla büyük bir kaosun bölgede yaşanması mümkündür. İran yanlısı milisler Irak’ın güneyi ve Kürdistan’ın bölgeleri gibi farklı yerlere kaosu yayabilirler.

Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden sonra Şiiler inzivaya çekilecek. Ancak bu direkt bir yalnızlık mı olacak yoksa kaos aşamasında mı kaos tarzında mı olacak? Ben bunun kaos tarzında olacağına inanıyorum. Şiiler kaos tarzında kendi kabuklarına inzivaya çekilecek gibi duruyorlar. Kasım Süleymani’siz bir şekilde kendi kararlarını alacaklar ve kendi tasarruflarını meydana sürecekler. Ve bu kaos da Şiiler arasındaki ayrılığı parçalanmayı hızlandıracak.”