Rusya: Türkiye İdlib’e onlarca kilometreden oluşan konvoy gönderdi

Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Türkiye'nin İdlib'e askeri araçlardan ve mühimmat yüklü tırlardan oluşan kilometrelerce uzunlukta bir konvoy gönderdiğini belirtti.

HABER MERKEZİ

Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Türkiye'nin İdlib'e askeri araçlardan ve mühimmat yüklü tırlardan oluşan kilometrelerce uzunlukta bir konvoy gönderdiğini belirtti.

Basın toplantısında konuşan Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi yetkilisi Tuğamiral Oleg Juravlev, İdlib'in kuzeyindeki karayollarının son haftalarda normal şekilde trafiğe açık olduğunu kaydederek, bu durumun Türkiye'nin İdlib'e askeri araçlardan ve mühimmat yüklü tırlardan oluşan kilometrelerce uzunlukta bir konvoy göndermesine imkan sunduğunu ifade etti.

Juravlev, "İdlib'in doğusunda teröristler ile Suriye hükümet güçleri arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle Suriye-Türkiye sınırına gitmek isteyen yüz binlerce sığınmacı olduğu bilgisi gerçeği yansıtmıyor. İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki yaklaşık bir milyon sığınmacının sınıra gideceğine dair açıklamaları doğrulayan hiçbir fotoğraf, video veya başka bir belge bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Juravlev, Türkiye'ye sığınmacıların İdlib gerilimi azaltma bölgesinden güvenli bir şekilde çıkmalarını sağlama çağrısı yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Türk tarafını İdlib'in doğu ve güney bölgelerindeki sakinlerin açık durumdaki geçiş noktalarından gönüllü ve güvenli bir şekilde hükümetin kontrolündeki bölgelere geçmelerini sağlamak için gereken tüm önlemleri almaya çağırıyor.”

Dün Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’ye İdlib’le ilgili abartılı açıklamalar yapmak yerine özel iletişim kanallarını devreye alma çağrısında bulunmuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İdlib’de operasyon başlatmanın an meselesi olduğu yönündeki açıklamasını yorumlayan Zaharova, Türkiye’ye İdlib’le ilgili abartılı açıklamalardan kaçınıp, bunun yerine özel iletişim kanallarını kullanma çağrısı yapmıştı.

Zaharova, “Türkiye yönetiminin açıklamaları konusuna gelince, ‘sahada’ herhangi bir gerilim halinde birçok ülke açıklama yapmanın uygun olduğunu düşünüyor, halbuki bize göre bu tür durumlarda her şeyden önce mevcut iletişim kanallarının devreye alınması gerekiyor, zira (bu kanalların) muazzam bir potansiyeli var” demişti.

Rus Dışişleri Sözcüsü ayrıca, “Suriyeli yetkililerin kendi topraklarında neler yapması gerektiği yönündeki açıklamalar konusunda da egemen bir devletin söz konusu olduğunu ve Suriye silahlı kuvvetlerinin kendi toprağında bulunduklarını unutmamak gerekiyor. Baz ilke bu olmalı” ifadelerini kullanmıştı.