Covid-19 ekonomiyi vurdu: Değer kaybı 3 trilyon doları aştı

Coronavirüs salgınının küresel ekonomiye darbe vuracağı yönündeki beklentiler borsalar üzerinde de baskıya neden olurken, değer kaybı 3 trilyon doları aştı.

HABER MERKEZİ

Coronavirüs salgınının küresel ekonomiye darbe vuracağı yönündeki beklentiler borsalar üzerinde de baskıya neden olurken, değer kaybı 3 trilyon doları aştı.

Avrupa borsalarında kayıplar haftanın üçüncü işlem gününde de sürüyor. Avrupa'daki en kapsamlı gösterge endeksi olan Stoxx Europe 600 üst üste beşinci seansta da gerileyerek haziran ayından beri en uzun soluklu düşüşünü yaşadı.

Salgından en fazla etkilenen Asya borsalarında da kan kaybı devam ederken başı Güney Kore ve Avustralya borsaları çekti.

Çin'e yakınlığı nedeniyle ekonomik anlamda büyük darbe alan Japonya'da borsalarda kayıplar sürerken haziran ayında Tokyo'da yapılması planlanan 2020 Yaz Olimpiyatları'nın iptal edilebileceği kaygıları da yükseliyor. Spor giyim markaları ve olimpiyatlarla ilgili diğer şirketlerin hisselerinde büyük kayıplar yaşandı.

Hafta başından beri dünya borsalarının genel ortalamasını gösterme özelliği bulunan MSCI World endeksindeki bin 644 şirket hissesinin toplam değer kaybı 3 trilyon doları aştı.

Salgın endişelerinden en büyük darbeyi alan borsalardan biri olan New York'ta gösterge endeksi olan S&P 500'deki şirketler 2 trilyon doların üzerinde değer kaybetti.

Coronavirüs vakalarının Çin dışındaki ülkelerde artması riskli varlıklardan kaçışı hızlandırıyor. Merkez bankaları gelişmeleri yakından izlese de henüz bir adım atma yönünde karar almış değil. Piyasa uzmanları hastalığın seyri ve ekonomi üzerindeki nihai etkisinin şu aşamada kestirilmesinin mümkün olmadığını bunun da piyasalardaki belirsizlikleri daha da artırdığını belirtiyor.

Bu nedenle Brent petrolün varili 53 dolar seviyesine gerilirken WTI petrolün varili 50 doların altında indi.

Riskli varlıklardaki gerilemeye paralel olarak altın hala güvenli liman olma özelliğini sürdürüyor. Çarşamba günü öğlen saatleri itibari ile kar satışları nedeniyle ons fiyatı 1649 dolar seviyesinde paralel bir seyir izlemesine rağmen uzmanlar yükseliş trendinin bir süre daha devam edebileceğini düşünüyor.

Kapalıçarşı'da gram altın 326 lira seviyesinde alıcı bulurken çeyrek altının fiyatı da 521 liraya çıkmış durumda.

AB: ETKİSİNİ DEĞERLENDİRMEK İÇİN ÇOK ERKEN

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Ekonomik İşlerden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni, coronavirüs salgınının AB ekonomisi üzerindeki etkisini değerlendirmek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Gentiloni, Brüksel'de düzenlendiği basın toplantısında, AB'nin mali kurallarının, gerekli hallerde acil durumlar için daha fazla harcama yapılmasına izin verdiğini belirtti.

Coronavirüs salgınının yol açtığı aşağı yönlü risklerin kısmi olarak gerçekleştiğine işaret eden Gentiloni, "Bir değerlendirme ve ciddi bir tahmin henüz mümkün değil" dedi.

Gentiloni, gerekli hallerde, AB içindeki acil durumların en kötü ekonomik etkilerine karşı koymak için daha fazla harcamanın AB mali yapısında mümkün olduğunu, AB üyesi ülkelerin bunu kullanma koşullarının önümüzdeki aylarda değerlendirileceğini bildirdi. 

CORONAVİRÜS SALGINI

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip coronavirüsün (Covid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 81 bini geçti.

Covid-19 salgınında toplam 2 bin 762 kişi yaşamını yitirdi. Çin ana karasında 2 bin 715, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 2, İran'da 15, Güney Kore'de 11, İtalya'da 11, Japonya'da 5, Tayvan, Filipinler ve Fransa'da da birer kişi yeni tip coronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Çin ana karasında 78 bin 64, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 85 ve Makau Özel İdari Bölgesi'nde 10 vakaya rastlandı. Tayvan'da da 31 kişide Covid-19 tespit edildi.

Yeni tip coronavirüs görüldüğü bildirilen ülkelerin yetkili sağlık kurumları ve yerel basınından derlenen verilere göre, vaka sayıları şu şekilde sıralanıyor:

"Güney Kore 1146, Japonya 861, İtalya 323, İran 95, Singapur 91, ABD 57, Tayland 40, Avustralya 23, Bahreyn 23, Malezya 22, Almanya 17, Vietnam 16, Fransa 14, İngiltere 13, Birleşik Arap Emirlikleri 13, Kanada 11, Kuveyt 9, İspanya 6, Irak 5, Hindistan 3, Filipinler 3, Rusya 2, İsrail 2, Umman 2, Avusturya 2, Hırvatistan 1, Cezayir 1, Nepal 1, Sri Lanka 1, Kamboçya 1, Belçika 1, İsveç 1, İsviçre 1, Finlandiya 1, Mısır 1, Lübnan 1, Afganistan 1."