Coronavirüse karşı 'sorumluluk ve koordinasyon' çağrısı

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı iki kurum olan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) yaptığı ortak açıklamada, coronavirüse karşı WHO’nun "hiçbir seyahat veya ticaret kısıtlaması tavsiyesinde bulunmadığı" vurgulandı.

HABER MERKEZİ

Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Turizm Örgütü, yeni tip coronavirüse (Covid-19) karşı ülkelere "sorumluluk ve koordinasyon" çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı iki kurum olan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) yaptığı ortak açıklamada, coronavirüse karşı WHO’nun "hiçbir seyahat veya ticaret kısıtlaması tavsiyesinde bulunmadığı" vurgulandı.

Açıklamada, coronavirüs ile bağlantılı ülkelerin aldığı önlemlerin "uluslararası seyahate ve ticarete gereksiz müdahaleleri en aza indirecek düzeyde olması için" ilgili ülkelerle yakın işbirliği içinde çalışıldığı kaydedildi.

Turizm sektörünün her şeyden önce insan sağlığı ve refahını düşündüğü belirtilen açıklamada, Covid-19'a karşı alınacak önlemlerde turizm sektörünün etkili bir şekilde katkı sağlayabilmesini garanti etmek için "uluslararası işbirliğinin hayati öneme sahip olduğu" ifade edildi.

Açıklamada, "Seyahat kısıtlamaları koymak, uluslararası trafiğe gereksiz müdahaleyi teşvik edebilir ve turizm sektörünü olumsuz etkileyebilir" uyarısında bulunuldu.

Turizm sektörünün Covid-19'a vereceği cevabın, WHO’nun tavsiyelerine uyumlu olması gerektiği vurgulanan açıklamada, önlemlerin "ölçülü, kamu sağlığı tehdidiyle orantılı ve yerel bir risk esasına dayanması gerektiği" ifade edildi.

WHO’nun 30 Ocak'ta yapılan açıklamasında, Covid-19'dan dolayı uluslararası öneme sahip kamu sağlığı için acil durum ilan edildiği ve bir dizi tavsiyelerde bulunulduğu hatırlatılarak, bu virüsle ilgili bilimsel bilgilere en hızlı şekilde erişmek, virüsün yayılmasını izlemek ve önlemler konusunda tavsiyelerde bulunmak için hükümetler ve uluslararası toplumla yakın işbirliğinde çalışıldığı kaydedildi.

 

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus
WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHO: ANİ ARTIŞTAN ENDİŞE DERİN DUYUYORUZ

Diğer yandan WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO’nun İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde, ülkelerin BM Cenevre Ofisi nezdinde görevli diplomatik misyon şeflerine coronavirüse ilişkin bilgi verdi.

Çin dışında bugün itibarıyla 37 ülkede 2 bin 790 Covid-19 vakası tespit edildiğini aktaran Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu ülkelerde 44 kişinin de yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı.

Ghebreyesus, dün, Çin dışında rapor edilen vaka sayılarının ilk kez Çin'deki yeni duyurulan vaka sayılarını aştığını aktararak, "İtalya, İran İslam Cumhuriyeti ve Güney Kore'deki ani artışlardan dolayı derin endişe duyuyoruz. Şimdi Bahreyn, Irak, Kuveyt ve Umman'da İran'la bağlantılı vakalar var. Cezayir, Avusturya, Hırvatistan, Almanya, İspanya ve İsviçre'de de İtalya ile bağlantılı vakalar var" diye konuştu.

WHO Genel Direktörü, örgüt bünyesindeki bir ekibin virüse karşı mücadelede destek sağlamak için bu hafta sonu İran'a gideceğini ifade etti.

WHO, COVİD-19 İÇİN "SALGIN" KELİMESİNİN KULLANILMASINA KARŞI

Virüse ilişkin daha önce "uluslararası acil durum" ilan ettiklerini anımsatan Ghebreyesus, virüsün Çin dışında hızla yayılmasının bazı medya organlarını ve siyasetçileri dünya genelinde "salgın durumu" ilan edilmesini istemeye ittiğini belirtti.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 için "salgın" kelimesinin kullanılmasını eleştirerek, "Gerçeğin ortaya çıkarılması için dikkatli ve mantıklı bir analiz olmadan bir 'salgın durumu' ilan edilmesi için çok da istekli olmamalıyız. 'Salgın' kelimesini dikkatsizce kullanmanın somut bir yararı yoktur. Bununla beraber, gereksiz ve haksız bir şekilde korku ve damgalamayı tırmandırma ve sistemi felç etme riski vardır" ifadelerini kullandı.

CORONAVİRÜS BİLANÇOSU

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip coronavirüsün (Covid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 81 bini geçti.

Covid-19 salgınında toplam 2 bin 762 kişi yaşamını yitirdi. Çin ana karasında 2 bin 715, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 2, İran'da 15, Güney Kore'de 11, İtalya'da 11, Japonya'da 5, Tayvan, Filipinler ve Fransa'da da birer kişi yeni tip coronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Çin ana karasında 78 bin 64, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 85 ve Makau Özel İdari Bölgesi'nde 10 vakaya rastlandı. Tayvan'da da 31 kişide Covid-19 tespit edildi.

Yeni tip coronavirüs görüldüğü bildirilen ülkelerin yetkili sağlık kurumları ve yerel basınından derlenen verilere göre, vaka sayıları şu şekilde sıralanıyor:

"Güney Kore 1146, Japonya 861, İtalya 323, İran 95, Singapur 91, ABD 57, Tayland 40, Avustralya 23, Bahreyn 23, Malezya 22, Almanya 17, Vietnam 16, Fransa 14, İngiltere 13, Birleşik Arap Emirlikleri 13, Kanada 11, Kuveyt 9, İspanya 6, Irak 5, Hindistan 3, Filipinler 3, Rusya 2, İsrail 2, Umman 2, Avusturya 2, Hırvatistan 1, Cezayir 1, Nepal 1, Sri Lanka 1, Kamboçya 1, Belçika 1, İsveç 1, İsviçre 1, Finlandiya 1, Mısır 1, Lübnan 1, Afganistan 1."