Prof. Dr. Şenyiğit: Maske takılmasını gerektiren bir durum yok

İran’da coronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle Türkiye bu ülkeyle olan sınırlarını kapatırken, Diyarbakır ve çevre illerde maskeye olan talep arttı ancak uzmanlara göre halihazırda maske takılmasını gerektiren bir durum yok.

İhsan YALIN / DİYARBAKIR

İran’da coronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle Türkiye bu ülkeyle olan sınırlarını kapatırken, Diyarbakır ve çevre illerde maskeye olan talep arttı ancak uzmanlara göre halihazırda maske takılmasını gerektiren bir durum yok.

Dünyayı alarm durumuna geçiren coronavirüs (Covid-19) salgını, gün geçtikçe farklı ülkelerde ortaya çıkarken, virüsün görüldüğü bazı ülkelerde de ölümlere neden oluyor.

Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan virüsün, İran’da görülmesiyle birlikte Türkiye’de önlemler artırılmaya başlandı.

Salgının yaklaşmasıyla birlikte coronavirüs, birinci gündem maddesi haline geldi.

K24’e konuşan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, coronavirüs salgınının gereğinden fazla paniğe yol açtığını ancak Türkiye’de maske kullanımını gerektiren bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Salgına ilişkin alınması gereken önlemleri, hangi yaş grubunun risk altında olduğunu, hastalığın tedavisi gibi merak edilen konuları değerlendiren Prof. Dr. Şenyiğit, insanların kendilerini günlük yaşamdan soyutlamasına gerek olmadığını belirtti.

Çin, İtalya ve İran gibi salgının etkili olduğu bölgelerde kısa süre önce bulunan kişilerin maske takmasının uygun olabileceğini belirten Şenyiğit, diğer insanların kullanmasına gerek olmadığını ifade etti.

Şenyiğit; salgından yaşlı kişiler, koah, kronik bronşit, astım gibi hastalığı olanlar ve vücut direnci düşük olanların etkilenmesinin daha olası olduğunu, diğer kişilerin de temel hijyen önlemleri almasının yeterli olduğunu dile getirdi.

Şenyiğit ayrıca, sağlıklı insanlar yerine virüs taşıyan ya da virüse yakalanma ihtimali daha yüksek olan kişilerin maske takmasının hem toplum hem de birey sağlığı açısından doğru olduğunu vurguladı.

Coronavirüsün daha önce küresel çapta etkili olan salgınlardan daha hızlı bulaştığını kaydeden Şenyiğit, öldürme oranının ise diğer virüslerden kat be kat düşük olduğunu belirtti.